Donald Trump a ordonat încetarea finanțării a două posturi publice radio-tv

Donald Trump a semnat joi un decret prin care cere încetarea finanțării federale pentru două din cele mai emblematice rețele media din Statele Unite, Public Broadcasting Service (PBS) și National Public Radio (NPR), pe care Trump le acuză de „părtinire” în relatarea evenimentelor, scrie Le Monde.
„Dau instrucțiuni consiliului de administrație al Corporation for Public Broadcasting (CPB) și tuturor agențiilor guvernamentale să înceteze finanțarea federală a NPR și PBS”, se arată în decretul semnat de președinte, care subliniază că „nicio instituție media nu beneficiază de un drept garantat de Constituție pentru a primi fonduri publice”. CPB administrează investițiile federale în media publică, iar bugetul său pentru perioada 2023-2027 a fost deja aprobat de Congres, ridicând astfel întrebări cu privire la implementarea decretului.
Încă de la învestire, Donald Trump și-a intensificat criticile și atacurile împotriva multor instituții media tradiționale și a luat decizii pentru a desființa anumite mijloace de informare publice.
O nouă ofensivă a lui Donald Trump împotriva presei tradiționale
Potrivit publicației Politico, acest nou ordin, care va fi probabil contestat în instanță, reprezintă cea mai mare escaladare de până acum a atacurilor Casei Albe asupra mass-mediei, considerată de sursa citată drept o nouă ofensivă a lui Donald Trump împotriva presei tradiționale.
Public Broadcasting Service oferă programe TV educaționale, culturale și de divertisment, fiind cunoscută pentru emisiunile de înaltă calitate, inclusiv documentare, seriale educative pentru copii (precum Sesame Street) și programe de actualități. National Public Radio difuzează o gamă largă de programe, inclusiv știri, talk-show-uri, muzică și emisiuni culturale, fiind apreciată pentru calitatea jurnalistică și pentru analiza aprofundată a evenimentelor importante din Statele Unite și din întreaga lume. Peste 40 de milioane de americani ascultă săptămânal NPR, iar 36 de milioane urmăresc lunar un post de televiziune local din rețeaua PBS.
Într-un comunicat oficial, administrația Trump a subliniat că NPR și PBS primesc anual „zeci de milioane de dolari din fonduri publice, în principal de la Corporation for Public Broadcasting (CPB)” și că acest lucru constituie un abuz al banilor contribuabililor, acuzând cele două instituții media că promovează activismului și propaganda de stânga.
În sprijinul acuzațiilor sale, Casa Albă a adus exemple precum emisiunea „PBS News Hour”, care, într-un interval de șase luni, ar fi folosit termenul „extrema dreaptă” de 162 de ori, comparativ cu „extrema stângă”, menționat doar de șase ori. Trump susține, de altfel, că democrații ar beneficia de o acoperire media mult mai favorabilă decât republicanii săi.
O degradare îngrijorătoare
Politica lui Trump de reducere a cheltuielilor publice a vizat într-un mod special audiovizualul public extern al Statelor Unite și posturile de radio precum Vocea Americii, Radio Asia Liberă și Radio Europa Liberă. Chiar înaintea anunțului oficial al Casei Albe, ONG-ul Reporteri fără frontiere semnalase o „degradare îngrijorătoare” a libertății presei în Statele Unite.
În februarie, Casa Albă a restricționat accesul agenției de presă Associated Press pentru că jurnaliștii agenției de presă au refuzat să folosească denumirea impusă de Trump, „Golful Americii” în loc de „Golful Mexicului”, având în vedere contextul istoric și geografic al numelui. Ulterior, președintele a criticat marile publicații americane, precum New York Times, Washington Post și ABC Nwes, pentru sondaje care indicau o scădere a popularității sale, acuzându-le de „fraudă electorală”.