Wikipedia introduce un instrument de inteligență artificială

Wikipedia introduce un instrument de inteligență artificială

Organizația non-profit Wikimedia, care deține Wikipedia, a subliniat că „timp de aproape 25 de ani, colaboratorii Wikipedia au cercetat, au dezbătut, au făcut schimburi, au ajuns la un consens și au scris împreună cea mai mare enciclopedie creată vreodată de omenire”.

Aceasta a adăugat, de asemenea, că „rigoarea și angajamentul lor pentru cunoștințe enciclopedice fiabile sunt calități pe care inteligența artificială nu le poate înlocui”.

Inițial, Wikimedia se va baza pe AI generativ pentru a depăși „obstacolele tehnice”. De exemplu, organizația îl va folosi pentru a „sprijini moderatorii Wikipedia cu fluxuri de lucru asistate de AI care automatizează sarcinile plictisitoare”.

Cum va fi folosit AI

Cu alte cuvinte, AI va lucra alături de moderatori pentru a identifica conținutul problematic de pe platformă.

De asemenea, inteligența artificială va putea „să le redea timp editorilor” pentru „cercetarea informațiilor, traducere și detectarea modelelor”. Scopul este ca acești angajați să se poată „concentra asupra aspectelor muncii enciclopedice care necesită expertiză umană, cum ar fi editarea, discuțiile, crearea consensului și luarea deciziilor”.

În comunicatul său de presă, Wikimedia reiterează „valorile, principiile și politicile pe care le-a apărat de mult timp, cum ar fi respectul pentru viața privată și drepturile omului”. Organizația insistă că abordarea sa rămâne ferm „centrată pe om”.

Până în 2028, organizația își va revizui strategia AI în fiecare an „pentru a lua în considerare actualizările”. „În cazul unor progrese sau schimbări majore, o vom revizui în afara ciclului anual”, subliniază Wikimedia.