Legitimarea abuzivă a observatorilor, semnalată în ziua alegerilor

Legitimarea abuzivă a observatorilor, semnalată în ziua alegerilor

În unele cazuri s-a cerut fotografierea documentelor de identitate, procedură care nu este reglementată de legislația electorală.

Conform unui raport prezentat de Coaliția VotCorect, peste 100 de apeluri au fost înregistrate prin intermediul call center-ului dedicat (0800 460 002), iar numeroase sesizări au fost primite și prin aplicația Vote Monitor și platforma online www.votcorect.ro.

Cele mai frecvente nereguli raportate vizează continuarea campaniei electorale în ziua votului, postarea buletinelor de vot cu opțiunea electorală pe rețelele sociale, precum și diverse probleme organizatorice în secțiile de votare, inclusiv urne sau sigilii necorespunzătoare.

De asemenea, coaliția a sesizat două cazuri de transmisiuni live pe TikTok din secții de votare – unul la secția 134 din Curtea de Argeș, unde un reprezentant AUR a transmis live din secție până când situația a fost raportată la BEJ Argeș, și un alt caz la Colegiul Aurel Vlaicu din Sectorul 1 al Capitalei, unde un alegător a filmat în holul liceului și a continuat campania electorală pro-AUR.

Potrivit datelor colectate prin aplicația VoteMonitor, deschiderea secțiilor a fost evaluată pozitiv în peste 99% din cele peste 250 de secții monitorizate, inclusiv în zilele de vineri și sâmbătă în străinătate. Până la ora 12:00, observatorii VotCorect au vizitat aproximativ 400 de secții de votare, procesul fiind evaluat ca „foarte bun” în 83,1% din cazuri și „bun” în 16,1%.

Printre problemele identificate se numără: aglomerație (9% din secții), atmosferă tensionată (3%), prezența persoanelor neautorizate (2%) și dificultăți în înțelegerea procedurilor de votare de către alegători (11%). Un aspect demn de menționat este că 18,5% dintre secțiile vizitate nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilități.