Reacţia pieţelor financiare la rezultatele alegerilor: Investitorii își vând acțiunile la companiile românești

Reacţia pieţelor financiare la rezultatele alegerilor: Investitorii își vând acțiunile la companiile românești

Prin intermediul fondurilor de pensii private care aparțin Pilonului II, aproximativ 8,2 milioane de salariaţi români sunt indirect cei mai mari investitori ai companiilor listate la Bursa de Valori București. Bursa a deschis luni în scădere cu 2%, fiind trasă în jos de declinul unor dintre cele mai importante acţiuni româneşti. Scăderea valorii acțiunilor românești reduce valoarea totală a activelor deținute de fondurile de pensii și, implicit, randamentul Pilonului II.

Luni dimineața, acţiunile Băncii Transilvania , cea mai mare bancă din România, au scăzut cu 3%, iar ale celui mai mare producător de energie, Hidroelectrica, cu 1%. Romgaz a pierdut 5%, iar acțiunile OMV Petrom 2%. Specialiștii au avertizat deja că piața financiară va fi deosebit de instabilă în următoarele două săptămâni: “Va fi volatilitate pe pieţe în următoarele două săptamâni din cauza incertitudinii extrem de ridicate. Posibilitatea virării României către euroscepticism nu va fi bine privită de investitorii străini şi de finanțatorii României”, a precizat Adrian Codirlaşu, președintele filialei naționale a CFA Institute, asociația mondială care reunește experții în finanțe și investiții.

Carte de vizită a acțiunilor românești este stabilitatea oferită de Uniunea Europeană

Economistul român, lector al Academiei de Studii Economice, a explicat că tocmai apartenența la Uniunea Europeană este ceea ce recomandă investițiile românești: „Conform agenţiilor de rating, ceea ce ne ţine în categoria recomandată investiţiilor este tocmai apartenenţa la UE şi fondurile euopene”.

Investitorii analizează rezultatul obținut de candidatul de extremă dreapta, comparativ cu rezultatele slabe ale candidatului coaliției de guvernare. Chiar dacă era anticipat, deznodământul primului tur al alegerilor prezidențiale a determinat o vânzare a activelor româneşti pentru moment.

În primele minute de tranzacționare, au fost vândute acțiuni de 13 milioane de lei, iar pe piața obligațiunilor, tranzacțiile au ajuns la 5,2 milioane de lei, ceea ce arată intensificarea activității. Deși există cumpărători în piață, brokerii au observat observă că unele vânzări se fac la prețurile din „bid”, adică acțiunile se vând la prețul la care cumpărătorii sunt dispuși să le achiziționeze, fără a aștepta ca piața să ajungă la un echilibru între cererea și oferta existentă. Cele mai vândute acțiuni au fost cele ale Băncii Transilvania, Hidrolectrica și Romgaz.

Și costurile la care se împrumută statul român au crescut, dobânda fiind mai mare luni dimineața decât era vineri, la închiderea bursei.