Franța vrea să reintroducă serviciul național obligatoriu pentru tineri, care va include educație civică și militară

Degradarea contextului internațional, accentuată de izbucnirea războiului din Ucraina în 2022, a determinat tot mai multe țări să reintroducă serviciul militar sau să dezvolte forme alternative de implicare civică. Pentru a crește numărul tinerilor care ar putea participa la ceea ce Franța vrea să reunească sub denumirea unică de „serviciu național”, instituția citată a propus mai multe scenarii.
Propunerile pentru serviciul civico-militar vizează tinerii începând cu vârsta de 15 ani
Primul vizează extinderea actualului Serviciul Național Universal (SNU) pe bază de voluntariat, astfel încât să poată primi până la 200.000 de tineri cu vârste între 15 și 17 ani, de cinci ori mai mulți decât în prezent, ceea ce ar reprezenta aproape 25% dintr-o generație de aproximativ 820.000 de tineri. În forma actuală, programul constă într-un stagiu de 12 zile în uniformă, cu activități precum cursuri de autoapărare, siguranță rutieră, ateliere despre istorie și memorie colectivă, dar și exerciții de vorbire în public. Participanții pot continua apoi cu o misiune de interes general sau un serviciu civic, scrie Le Monde.
Cel de-al doilea scenariu presupune crearea unui „serviciu civil universal”, „obligatoriu pentru toți tinerii” dintr-o anumită categorie de vârstă, care urmează să fie stabilită (15-17 ani sau 18-25 ani). În cazul minorilor, se poartă discuții dacă serviciul ar trebui să se desfășoare în timpul anului școlar sau în afara sa, iar caracterul obligatoriu al acestui serviciu ar putea ridica probleme de „constituționalitate”, potrivit celor de la HCP.
Implementarea acestei opțiuni ar presupune un cost între 1,7 miliarde de euro dacă ar fi limitată la douăsprezece zile pentru minori și 3,5 miliarde de euro dacă ar viza tinerii care au trecut de vârsta majoratului.
O a treia propunere are în vedere crearea unui „serviciu militar voluntar” de șase luni, „într-un mediu militar”.
„Să pregătim tinerii pentru situații de criză, sprijinind armata cu rezerve mobilizabile”
Clément Beaune, șeful HCP, colaborator apropiat al președintelui Franței, consideră că subiectul va genera o dezbatere publică și va reprezenta o „alegere politică”. Rezultatele depind de opțiunile alese pentru acest „serviciu național” și de creșterea rezervelor operaționale militare, planificate să se dubleze până în 2030.
Întrebarea esențială, a comentat Clément Beaune, este ce „ne dorim” pentru Franța: să revigorăm patriotismul tineretului, să încurajăm conviețuirea între grupuri sociale diferite sau să întărim securitatea națională și să pregăti tinerii pentru situații de criză și sprijinind armata cu rezerve mobilizabile?
Mesajul a fost transmis într-un moment ales cu grijă, pentru a coincide cu comemorarea pe 8 mai a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, pregătind terenul pentru anunțul președintelui Emmanuel Macron privind reforma Serviciului Național Universal.