De ce a fost contestat primul tur al prezidențialelor la CCR? Motivul invocat

De ce a fost contestat primul tur al prezidențialelor la CCR? Motivul invocat

Alegerile prezidențiale din 4 mai au fost contestate, marți, la CCR, de unul dintre candidații la scrutin – Sebastian Popescu.

În contestația formulată, Sebastian Popescu aduce în discuție faptul că întregul proces electoral a fost viciat sistemic pe toată durata desfășurării sale, prin acțiuni și inacțiuni care au subminat caracterul liber, universal și corect al votului, care au încălcat principiul egalității de șanse și care au denaturat transparența procesului electoral.

Sebastian Popescu menționează că atât televiziunile naționale din România (cu excepția TVR), radiourile naționale (cu excepția SRR), presa scrisă și cea online, influenceri, formatori de opinie, jurnaliști, case de sondare a opiniei publice, dar și Nicușor Dan au împărțit în mod manipulator cei
11 candidați în două categorii: „relevanți” (George Simion, Nicușor Dan, Elena Lasconi, Crin Antonescu și Victor Ponta) și „irelevanți” (Sebastian Popescu, Daniel Funeriu, John Ion Banu-Muscel, Lavinia Șandru, Cristian Terheș, Silviu Predoiu).

Ce mesaje transmise către electorat sunt invocate în contestație

În contestația formulată, fostul candidat la prezidențiale a făcut trimitere și la două mesaje pe care candidatul independent Nicușor Dan le-a avut în cadrul dezbaterii organizate de TVR: „Nu votați pe X, nu are șanse”, „Aplicați votul util”. Secvența respectivă din timpul dezbaterii a generat comentarii aprinse în rândul candidaților.

De asemenea, în contestație, Sebastian Popescu spune că CNA a tolerat încălcarea timpilor de antenă echitabili și că posturile TV au acționat ca actori partizani, promovând masiv doar 5 din cei 11 candidați la prezidențiale.

Turul doi al alegerilor prezidențiale este programat în data de 18 mai, unde românii vor avea de ales între candidatul AUR, George Simion, și candidatul independent Nicușor Dan.