Ucraina propune o zonă demilitarizată, dar Putin rămâne principalul obstacol în calea încetării focului

Ucraina propune o zonă demilitarizată, dar Putin rămâne principalul obstacol în calea încetării focului

Propunerea Ucrainei pentru o zonă demilitarizată

Ucraina a propus o zonă tampon demilitarizată de 30 de kilometri de-a lungul liniei frontului, care să fie controlată în comun de Kiev și Moscova, conform declarațiilor lui Keith Kellogg, trimisul special al SUA pentru Ucraina, scrie The Kyiv Independent.

Propunerea presupune ca fiecare parte să se retragă cu 15 kilometri, creând o zonă monitorizată pentru menținerea păcii. Cu toate acestea, această abordare contravine direct cerințelor  președintelui rus Vladimir Putin, care solicită retragerea forțelor ucrainene din regiunile ocupate de Rusia: Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson.

Refuzul lui Putin

Kellogg a subliniat că principala piedică în calea unei încetări a focului este refuzul lui Putin de a ajunge la un acord. Deși discuțiile sunt aproape de un posibil acord, Kremlinul rămâne ferm în cerințele sale.

Kellogg și-a exprimat speranța că președintele american Donald Trump ar putea media pacea, dar a recunoscut că poziția lui Putin reprezintă o provocare semnificativă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că Moscova ar fi primit vreo propunere oficială din partea Kievului.

Eforturile de mediere ale SUA, blocate

De la preluarea mandatului în ianuarie 2025, Trump nu a aprobat niciun nou ajutor militar american pentru Ucraina, în ciuda promisiunii sale de a pune capăt războiului în 24 de ore.

Frustrarea față de refuzul Moscovei de a opri conflictul este în creștere, însă administrația Trump a evitat să impună noi sancțiuni Rusiei.

Secretarul de Stat Marco Rubio a avertizat că SUA ar putea să se retragă din eforturile de mediere dacă negocierile vor continua să stagneze.