Criza politică din România afectează finanțarea externă a țării. Care este cel mai grav scenariu

S&P Global a avertizat că sursele de finanțare externă ale României sunt grav afectate de criza politică și de posibilele întârzieri în adoptarea măsurilor economice, precizând că Banca Națională a intervenit pentru a susține leul, după creșterea costurilor de împrumut declanșate de neîncrederea investitorilor urmată victoriei lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale.
România nu se mai poate împrumuta cu dobânzi mici
Analiza agenției americane de rating S&P Global arată că României i s-a redus accesul la piața Eurobondurilor, de unde se împrumuta de la investitori străini în euro sau alte valute, din cauza instabilității politice și a deficitelor mari. Investitorii cer dobânzi mult mai mari statului român ori refuză împrumuturile, considerând că țara riscă să nu-și poată plăti datoriile, principalul motiv fiind instabilitatea politică, care face dificilă luarea unor decizii clare pentru redresarea bugetului. În același timp, economia încetinește, ceea ce reduce veniturile statului și amplifică problemele.
Dacă criza politică persistă, România ar putea pierde o parte din fondurile europene, în special cele din Mecanismul de Redresare și Reziliență (PNRR), esențiale pentru investițiile și modernizarea țării, scrie Reuters.
Potrivit S&P Global, „viitorul economic al României depinde acum de cât de repede va reuși să formeze un guvern stabil și să ia măsuri concrete pentru a reduce cheltuielile și pentru a recâștiga încrederea investitorilor și a partenerilor europeni”.
În evaluarea financiară a României, S&P Global a informat că economia a crescut cu doar 0,8% anul trecut, fiind cel mai lent ritm din perioada post-pandemică, iar criza politică actuală ar putea duce țara în recesiune, au avertizat companiile de pe teritoriul țării. Leul continuă să fie tranzacționat peste pragul de 5 lei pentru un euro. Randamentul obligațiunilor pe 10 ani a crescut cu 100 de puncte de bază, adică 1%, ajungând la cel mai mare nivel din noiembrie 2022, ceea ce arată că dobânda pe care statul trebuie să o plătească pentru a se împrumuta pe termen lung a crescut.
Trei scenarii pentru România de după 18 mai, cel mai grav fiind alegerile anticipate
Totuși, indiferent de rezultatul alegerilor, S&P Global estimează că procesul decizional din România va deveni mai fragmentat, mai instabil și mai puțin eficient în lunile următoare: „Acest lucru va conduce la o creștere economică redusă și rezultate fiscale și externe mai slabe decât ipotezele noastre deja pesimiste”.
Agenția a prezentat trei scenarii posibile pentru România de după alegeri. Primul ia în calcul un guvern minoritar instabil, care ar putea încerca să implementeze măsuri de consolidare fiscală, dar cu dificultăți politice majore.
Cel de-al doilea scenariu presupune alegeri parlamentare anticipate, decizie care ar amâna și mai mult reducerile bugetare și ar pune presiune pe capacitatea țării de a-și refinanța datoria. Și nu în ultimul rând, un al treilea scenariu, care presupune un guvern de uniune națională, care ar beneficia de suficient sprijin politic pentru a adopta măsuri de stabilizare fiscală.
Din cele trei posibilități, alegerile parlamentare anticipate ar agrava cel mai mult instabilitatea economică a țării, pe când un guvern de uniune națională ar putea asigura stabilitate economică și încredere în fața investitorilor și partenerilor internaționali.