Mexic dă în judecată Google pentru redenumirea Golfului Mexic pe Google Maps

Mexic dă în judecată Google pentru redenumirea Golfului Mexic pe Google Maps

Autorităţile mexicane au iniţiat o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, acuzând gigantul tehnologic că ignoră solicitările repetate de a nu folosi denumirea „Golful Americii” pentru Golful Mexic pe serviciul Google Maps destinat utilizatorilor din Statele Unite.

Preşedinta Claudia Sheinbaum a confirmat începerea procesului fără a oferi detalii despre instanţa unde a fost depusă plângerea. Până în prezent, reprezentanţii Google nu au oferit un răspuns oficial la solicitările de comentarii, notează BBC.

Acţiunea vine la scurt timp după ce Camera Reprezentanţilor din SUA, controlată de republicani, a votat joi în favoarea schimbării oficiale a denumirii golfului pentru toate agenţiile federale americane. Preşedintele Donald Trump semnase deja un decret în acest sens în ianuarie, în prima zi a mandatului său, argumentând că „SUA fac cea mai mare parte a muncii acolo şi este al nostru”.

Guvernul mexican susţine că ordinul prezidenţial american se aplică exclusiv porţiunii americane a platformei continentale. „Tot ce vrem este ca decretul emis de guvernul SUA să fie respectat”, a declarat Sheinbaum, subliniind că Statele Unite nu au autoritatea de a redenumi întregul golf.

Preşedinta mexicană a trimis în ianuarie o scrisoare către Google, solicitând companiei să reconsidere decizia, iar în luna februarie a ameninţat cu acţiuni legale. La acel moment, Google a precizat că modificarea face parte dintr-o „practică de lungă durată” de a respecta schimbările de nume atunci când acestea sunt actualizate de surse oficiale guvernamentale.

Compania a mai menţionat că numele golfului – mărginit de SUA, Cuba şi Mexic – nu va fi schimbat pentru utilizatorii din Mexic, iar pentru restul lumii va apărea denumirea: „Golful Mexic (Golful Americii)”.

Disputele privind toponimele au generat deja tensiuni între administraţia Trump şi presa americană, agenţia Associated Press (AP) refuzând să adopte noua denumire, ceea ce a dus la restricţionarea accesului jurnaliştilor săi la anumite evenimente de la Casa Albă.