Erdogan i-a transmis lui Putin că Turcia e pregătită să găzduiască negocieri de pace între Rusia și Ucraina

Erdogan i-a transmis lui Putin că Turcia e pregătită să găzduiască negocieri de pace între Rusia și Ucraina

Putin a propus duminică discuții directe cu Ucraina la Istanbul în vederea încheierii războiului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că administrația de la Kiev este dispusă să discute, dar Moscova trebuie mai întâi să fie de acord cu o încetare a focului, relatează Reuters.

Putin a făcut oferta într-o declarație televizată de la Kremlin care a început după ora locală 1:30 duminică.

Erdogan a salutat declarația lui Putin și a spus că Turcia este pregătită să găzduiască negocieri care să conducă la o soluție permanentă.

Erdogan i-a spus, de asemenea, lui Putin că o încetare cuprinzătoare a focului ar crea mediul necesar pentru discuțiile de pace, se arată în comunicat.

Propunerea lui Putin pentru discuții directe cu Ucraina a venit la câteva ore după ce marile puteri europene au cerut la Kiev ca Rusia să accepte un armistițiu de 30 de zile sau să se confrunte cu noi sancțiuni „masive”.

Erdogan a vorbit și cu Macron

Într-o convorbire telefonică separată cu președintele Franței, Emmanuel Macron, Erdogan a declarat că a fost atins „un punct de cotitură istoric” și că oportunitatea ar trebui valorificată, potrivit biroului lui Erdogan.

Macron a subliniat „necesitatea” ca Rusia să fie de acord cu o încetare necondiționată a focului de 30 de zile, a declarat biroul său despre apel.

Turcia, membră NATO, a menținut relații cordiale atât cu Kievul, cât și cu Moscova de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Turcia și-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei și i-a oferit acesteia ajutor militar, opunându-se în același timp sancțiunilor împotriva Rusiei.

Turcia a găzduit, de asemenea, discuții între Rusia și Ucraina în martie 2022. Proiectul de acord discutat atunci ar fi obligat Ucraina să renunțe la ambițiile sale de aderare la NATO și să accepte statutul de neutralitate permanentă și de țară fără arme nucleare în schimbul unor garanții de securitate din partea SUA, Rusiei, Chinei, Marii Britanii și Franței – cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.