Rusia respinge presiunile pentru armistițiu: „Ultimatumurile nu funcționează cu noi”

Rusia respinge presiunile pentru armistițiu: „Ultimatumurile nu funcționează cu noi”

Autoritățile de la Kremlin au reacționat dur luni, după ce Ucraina și partenerii săi europeni au lansat un apel ferm către Moscova: fie acceptă o încetare a focului de 30 de zile începând cu 12 mai, fie se va confrunta cu un nou val de sancțiuni economice. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat această abordare drept „inacceptabilă”, afirmând că Rusia nu va răspunde la „limbajul ultimatumurilor”.

Oficialii ruși susțin că sunt deschiși la negocieri reale pentru a pune capăt conflictului, dar insistă că trebuie abordate cauzele profunde ale acestuia. În paralel, Moscova a propus ca un nou dialog direct cu Kievul să aibă loc pe 15 mai, la Istanbul, reluând ideea unei întâlniri abandonate în 2022.

09 May 2025, Ukraine, Kiev: (L-R) French President Emmanuel Macron, British Prime Minister Keir Starmer, and German Chancellor Friedrich Merz stand together in the saloon car of a special train en route to Kiev to meet with the President of Ukraine. Alongside European nations, the United States is pushing for a 30-day ceasefire between Russia and Ukraine. Photo: Stefan Rousseau/PA Wire/dpa

Inițiativa a venit la scurt timp după un summit desfășurat în capitala ucraineană, unde liderii europeni — printre care Emmanuel Macron, Keir Starmer și Friedrich Merz — au transmis clar că refuzul Rusiei de a opri luptele va atrage consecințe mai dure. Ei au menționat inclusiv intensificarea sprijinului militar acordat Ucrainei.

Noi sancțiuni UE aplicate Rusiei, dacă Moscova ignoră apelul

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că este gata să se întâlnească cu Vladimir Putin la Istanbul pe 15 mai, într-un gest rar de deschidere spre un dialog direct. Totuși, Kremlinul nu a comentat oficial pe marginea acestei invitații.

Între timp, Uniunea Europeană discută noi sancțiuni care ar putea fi aplicate dacă Moscova ignoră apelul la armistițiu. Comisia Europeană a precizat că lucrează în strânsă colaborare cu Washingtonul pentru a asigura susținerea americană în aplicarea acestor măsuri.

Pe plan diplomatic, Turcia încearcă să medieze situația. Ministrul de externe turc, Hakan Fidan, a încurajat ambele părți să se așeze la masa negocierilor cât mai curând posibil, subliniind importanța unei încetări a focului care să deschidă calea pentru o soluție politică.

Rusia continuă să susțină că discuțiile din 2022 de la Istanbul aproape au dus la un acord, dar că Ucraina l-a abandonat la presiunile SUA. Documentul ar fi prevăzut neutralitatea Ucrainei, limitări militare și un statut special pentru regiunile separatiste din estul țării — propuneri respinse categoric de Kiev.

Moscova afirmă în continuare că pentru o pace reală trebuie recunoscute „interesele legitime de securitate ale Rusiei” — un eufemism folosit pentru a cere recunoașterea anexării teritoriilor ocupate, oprirea extinderii NATO și o reorganizare a sistemului de securitate european.

Kremlinul a calificat luni drept inacceptabil ultimatumul adresat Rusiei de Ucraina și de aliații europeni ai acesteia, care au cerut Moscovei să accepte de luni, 12 mai, un armistițiu pentru 30 de zile, amenințând-o că în cazul unui refuz va fi supusă unor noi sancțiuni, relatează agențiile AFP și EFE.