Premierul Ilie Bolojan prezintă pachetul de măsuri fiscale pentru „corectarea deficitul bugetar”: Cota generală de TVA crește la 21%

Premierul Ilie Bolojan prezintă pachetul de măsuri fiscale pentru „corectarea deficitul bugetar”: Cota generală de TVA crește la 21%

UPDATE Vor crește contributorii la CNAS

Premierul Ilie Bolojan a subliniat dezechilibrul major dintre numărul contribuabililor și cel al beneficiarilor din sistemul de sănătate: „Creșterea numărului contributori la CNAS: 6 milioane contributori la 16 milioane beneficiari”.

El a explicat că în aceste condiții, statul nu poate susține cheltuielile necesare: „Nu avem cum să asigurăm salarizare, investiții. Măsurile urmăresc creșterea numărului de contributori.”

Printre aceste măsuri se numără aplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate la pensiile mai mari de 3.000 de lei și eliminarea unor facilități fiscale: „Aplicarea CASS la pensiile de peste 3000 de lei și eliminarea unor excepții pentru a crește numărul de contribuabili la peste 8 milioane”.

Șeful Guvernului a anunțat că una dintre principalele măsuri este modificarea sistemului de TVA, care va fi simplificat de la trei cote la două: „Vom reașeza TVA la două cote. Astăzi avem trei cote de 5, 11 și 19. Cele două cote propuse sunt de 11% și 21%”.

Potrivit acestuia, cota redusă de 11% se va aplica pentru medicamente, alimente, apă pentru irigații, cărți, lemne de foc și energia termică. „Propunem ca și HoReCa să rămână la acest nivel”, a adăugat premierul.

De asemenea, accizele la alcool, combustibil și tutun cresc cu 10%.

Ilie Bolojan: „Suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitul bugetar”

Premierul Ilie Bolojan a declarat miercuri, în deschiderea conferinței de presă de la Palatul Victoria, că măsurile fiscale propuse de Guvern au ca obiectiv principal corectarea deficitului bugetar, într-un context economic considerat critic.

Premierul Ilie Bolojan a susținut miercuri, la Palatul Victoria, o conferință de presă în care a prezentat public pachetul de măsuri fiscale gândit pentru reducerea deficitului bugetar, în contextul în care România a înregistrat cel mai mare dezechilibru bugetar din Uniunea Europeană.

„Am convocat conferința de presă pentru că suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar pe care îl înregistrează țara”, a afirmat Bolojan, explicând urgența demersului guvernamental.

Șeful Executivului a invocat precedentul anului 2010, când România a fost nevoită să adopte măsuri de austeritate severe: „De ce este corectarea deficitului o urgență și o prioritate? Am avut cel mai mare deficit din UE și al doilea din ultimii 30 de ani. Cel mai mare a fost în 2010, puțin mai mare ca cel de anul trecut, și vă rog să vă aduceți aminte că guvernele de atunci au fost nevoie să crească TVA de la 19 la 24% și să taie salariile din sectorul public cu 25%.”

Bolojan a avertizat asupra riscului repetării scenariului grecesc

„Vă rog să vă ridicați ce a însemnat cazul Greciei din 2009, nici acum Grecia nu și-a revenit în totalitate. Nu trebuie să repetăm greșelile altor țări”

În ceea ce privește soluțiile, premierul a afirmat că obiectivul este aducerea sub control a cheltuielilor, dar și o mai bună colectare: „Propunem un pachet fiscal care urmărește să reducă acest deficit și să apropie cheltuielile de venituri”.

În același timp, Bolojan a explicat de ce ajustarea bugetară nu poate fi făcută exclusiv prin tăieri de cheltuieli: „De ce nu putem face această corecție doar pe cheltuieli? Este aproape imposibil pentru că nu se poate face de pe o zi pe alta. La aproape toate taxele suntem în jumătatea de jos a clasamentului, avem o evaziune fiscală ridicată și o fraudare a fondurilor publice”.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Guvernul a pregătit o serie de schimbări fiscale importante care vor intra în vigoare în mai multe etape.

Noile taxe, impozite și reduceri de cheltuieli sunt menite să reducă deficitul României și să „îmblânzească” Comisia Europeană și agențiile de rating. Ele sunt programate să intre în vigoare în mai multe etape prima fiind la 1 august 2025 și o a doua etapă la 1 ianuarie 2026.

Măsurile care se vor aplica de la 1 august au impact de 23,36 miliarde lei (1,23% din PIB) în acest an și de 44,48 miliarde lei (apoximativ 2,2% din PIB) anul următor. Cele ce se aplică de la 1 ianuarie vor avea un impact de 31,81 miliarde lei (1,56% din PIB) în 2026.

Una dintre cele mai importante măsuri vizează majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 21%, începând cel mai probabil cu data de 1 august.