Ion Cristoiu: Trump a învins! Moțiunea de cenzură împotriva Ursulei, inițiată de Gheorghe Piperea, se va dezbate în Parlamentul european!

În cadrul interviului în exclusivitate pe care mi l-a acordat Gheorghe Piperea, inițiatorul unei moțiuni de neîncredere împotriva țarinei Ursula, președinta Comisiei Europene, domnia sa și-a exprimat scepticismul că inițiativa sa va trece de liderii Parlamentului, cu Consiliul Președinților, așa se numește. Deci, acolo trebuiau, înainte, pentru ca o inițiativă legislativă sau o inițiativă în Parlament să fie dezbătută și votată, să treacă, cum ar veni, de liderii Parlamentului, cum ar fi la noi liderii Camerei Deputaților și ai Senatului. Și spunea că nu crede, își exprima neîncrederea că acest lucru se va întâmpla.
Iată însă că se va întâmpla, a trecut de acești lideri în chip surprinzător, spune „în chip surprinzător”, deoarece de 20 de ani nu a mai avut loc în Parlamentul European și că, admițând că nu trece, că Ursula rămâne președinta Comisiei, totuși, faptul că se va dezbate luni în Parlament această moțiune de neîncredere și moțiune de cenzură și apoi se va vota joi, este o mare lovitură de imagine dată Ursulei țarina, mai ales că principala acuzație vizează refuzul ei de a publica e-mailurile din corespondența pe care a avut-o cu Big Pharma în achiziționarea vaccinurilor. Așa cum mi-a arătat Gheorghe Piperea, există o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene care o obligă să facă asta. Ea nu a făcut, poate că o va face acum. Deci, marea presă, mai ales presa americană, a scris pe tema aceasta.
Oricum, trebuie salutată inițiativa românului. Normal era ca în România să fie subiectul numărul unu, mai ales acum că s-a aprobat dezbaterea și votarea. În presa internațională este un mare eveniment. De ce în România nu este un mare eveniment? Pentru că România este o țară de șerpi și, aoleu, cum adică să pui la îndoială autoritatea țarinei, deși, așa cum spunea și domnul Piperea în cadrul interviului, este o chestiune nedemocratică și, până la urmă, nu este nici țarină, nici regină, nici sultană.
Este președinta Comisiei Europene și se supune procedurilor democratice. Moțiunea de cenzură este o procedură democratică. Supraviețuiește sau nu? Sigur că va supraviețui, da.
Faptul că e prima dată după 20 de ani și atunci acela și-a dat demisia. Deci, când se dezbate în Parlament această moțiune, dacă ar fi să discut cauzele care au dus la trecerea de către liderii Parlamentului European a acestei inițiative, aș spune că, în principal, a existat o anumită ostilitate a președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, față de țarină și și a Parlamentului față de Ursula, care a tratat acest Parlament cu dispreț, ea fiind țarina întregii Europe, își pune problema Parlamentului.
Însă, la un moment dat, l-am întrebat, ușor descumpănindu-l pe domnul Piperea, dacă nu este conștient că poate fi acuzat că a fost un agent al lui Trump. Ar fi fost descumpănit, pentru că se aștepta să-l întreb dacă nu cumva există o acuzație că este agentul lui Putin. Nu. Poate exista această acuzație.
Nu știu dacă este în spatele inițiativei, nu suspectez asta, sau în spatele acceptării acestei dezbateri, Trump, dar sigur că moțiunea este o lovitură, face jocurile lui Trump, o lovitură de imagine, o lovitură împotriva Ursulei în favoarea lui Donald Trump. Și numai și pentru asta ar fi trebuit ca în România domnul Piperea să fie considerat un fel de eliberator.
Cum vedeți, oricum, repet, această lovitură de imagine este favorabilă lui Trump.