Noul primar al Capitalei continuă moștenirea lui Nicușor Dan. Stelian Bujduveanu: „Hanul Solacolu este un proiect prioritar pentru București”

Noul primar al Capitalei continuă moștenirea lui Nicușor Dan. Stelian Bujduveanu: „Hanul Solacolu este un proiect prioritar pentru București”

Biroul de presă al PMB anunță că primarul Stelian Bujduveanu a primit joi „la sediul Primăriei Municipiului București delegația oficială a Republicii Bulgaria în România, condusă de E.S. Ambasadorul Radko Vlaykov și de ministrul adjunct al Culturii, Ashot Kazarian.”

În cadrul întrevederii la care a participat și directorul AMCCRS, Răzvan Munteanu, s-au purtat discuții despre viitorul Hanului Solacolu, un monument istoric construit de negustori bulgari în secolul XIX, aflat în prezent „în faza de punere în siguranță”.

„Cu această ocazie a fost abordat subiectul reabilitării fizice a clădirii, dar și transformarea sa într-un spațiu cultural viu, deschis ambelor comunități. Părțile au analizat oportunitatea elaborării a două documente distincte – un Memorandum de înțelegere și un potențial Acord de colaborare, care ar urma să fie votat de Consiliul General și care angajează în mod oficial cele două părți. Totodată, a fost subliniată intenția Municipiului București de a organiza un concurs internațional de soluții pentru reabilitarea propriu-zisă a hanului, după finalizarea actualei etape de punere în siguranță. Partea bulgară a vizitat în prealabil șantierul hanului, împreună cu echipa AMCCRS, exprimându-și aprecierea pentru calitatea intervențiilor deja realizate”, a transmis PMB.

Primarul Stelian Bujduveanu a subliniat că „Hanul Solacolu este un proiect prioritar pentru București și că există toată deschiderea părții române pentru un parteneriat solid și durabil.”

Nicușor Dan a început lucrările de reabilitare în 2022

Nicuşor Dan anunța în 2022 că a fost emis ordinul pentru începerea expertizei tehnice pentru punerea în siguranţă a Hanului Solacolu, monument istoric de pe Calea Moşilor aflat într-o stare de degradare majoră.

Sursa foto: Nicușor Dan/Facebook

Sursa foto: Nicușor Dan/Facebook

Imobilul din Calea Moşilor nr.134-134A este construit la sfârşitul secolului al XIX-lea şi este monument istoric. Ridicată în anul 1859 de fraţii Solacolu, clădirea a fost, iniţial, prima fabrică de paste făinoase din Bucureşti. Faţada exterioară era prevăzută cu prăvălii, având deschidere pe artera cea mai comercială a Bucureştiului: Calea Moşilor sau Podul Târgului de Afară.

El a afirmat că imobilul este în prezent nefuncţional şi într-o stare de degradare majoră, din cauza lipsei întreţinerii şi a lucrărilor de reparaţii în urma seismelor majore din anii 1940, 1977, 1986, 1990 care au afectat drastic structura de rezistenţă a clădirii, a acţiunii factorilor meteorologici, a coroziunii etc.