Greenpeace se judecă în Olanda: un proces cu miză mondială împotriva ”hărțuirii legale”

Greenpeace se judecă în Olanda: un proces cu miză mondială împotriva ”hărțuirii legale”

Prima audiere într-un proces intentat de Greenpeace International împotriva gigantului energetic american Energy Transfer Partners a avut loc miercuri la Amsterdam, într-un caz considerat un test juridic major pentru viitorul libertății de exprimare și a dreptului la protest în fața tacticilor legale agresive folosite de marile corporații, potrivit The Guardian.

Procesul vine în urma unei decizii a unui juriu din Statele Unite, care a stabilit că Greenpeace ar trebui să plătească peste 660 de milioane de dolari companiei petroliere, acuzată de organizația ecologistă că a provocat distrugeri de mediu prin proiectul Dakota Access Pipeline. Energy Transfer a susținut în instanță că Greenpeace a incitat la proteste ilegale și a defăimat compania în timpul manifestațiilor din 2016–2017.

Greenpeace acuză folosirea justiției ca armă împotriva activiștilor

Reprezentanții Greenpeace neagă acuzațiile și afirmă că scopul procesului american nu a fost să se facă dreptate, ci să intimideze, să epuizeze financiar și să reducă la tăcere vocile critice. În noul proces din Olanda, Greenpeace cere ca toate cheltuielile și daunele din cazul american să fie suportate de Energy Transfer, în baza noii directive europene anti-SLAPP, concepută special pentru a proteja organizațiile și persoanele vizate de procese abuzive. Termenul SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) se referă la procesele strategice prin care entități puternice încearcă să reducă la tăcere protestatari, activiști sau jurnaliști prin intermediul justiției, nu neapărat pentru a câștiga, ci pentru a-i obosi sau descuraja.

„Nu ne-au oprit amenințările legale, nu ne vor opri nici avocații marilor corporații. Suntem gata să luptăm”, a declarat Mads Christensen, directorul Greenpeace Internațional, pentru sursa citată. Companiile din industria combustibililor fosili încep tot mai des să transforme tribunalele în arme pentru a-și reduce la tăcere criticii, a adăugat activistul.

Procesul care ar putea consolida dreptul la protest în întreaga UE

Potrivit rețelei europene CASE, o rețea europeană de organizații neguvernamentale, jurnaliști, avocați și activiști care luptă împotriva proceselor abuzive, astfel de acțiuni sunt în creștere semnificativă în ultimii ani, fiind documentate peste 1.000 de cazuri între 2010 și 2023. Experții avertizează că litigiile nu afectează doar individual activiștii, ci pot avea un efect paralizant asupra democrației în ansamblu, prin blocarea accesului public la informații și reducerea transparenței.

Procesul din Amsterdam este văzut ca un potențial precedent juridic: dacă Greenpeace va câștiga, cazul ar putea descuraja viitoarele procese abuzive intentate de corporații împotriva activiștilor, jurnaliștilor și organizațiilor societății civile și ar întări protecția legală a acestora în întreaga Uniune Europeană. „O decizie inspirată de noua directivă anti-SLAPP a UE ar putea stabili un precedent care să inverseze cursul hărțuirii legale și să ofere un scut juridic pentru activiști, acum și în viitor”, potrivit liderului Greenpeace. „Este în joc ceva absolut esențial: capacitatea oamenilor de a trage la răspundere giganții din industria combustibililor fosili pentru distrugerile pe care le provoacă.”

La deschiderea audierii, miercuri, activiști din peste 30 de organizații pentru libertatea de exprimare s-au adunat în fața tribunalului din Amsterdam, cerând guvernelor UE să aplice urgent directiva anti-SLAPP la nivel național.