Studiu: Poluarea atmosferică are legătură cu mutațiile ADN generatoare de cancer pulmonar

Un studiu realizat recent a relevat că tot mai multe persoane care nu fumează suferă de cancer pulmonar. Constatările rezultate ajută la explicarea motivului pentru care cei care nu au fumat niciodată reprezintă o proporție tot mai mare a persoanelor care dezvoltă cancer, o tendință pe care cercetătorii au numit-o „o problemă globală urgentă și în creștere”, scrie The Guardian.
Profesorul Ludmil Alexandrov, unul dintre autorii studiului, a declarat, potrivit sursei citate, că oamenii de știință au observat „tendința problematică”, însă nu au înțeles cauza.
„Cercetările noastre arată că poluarea aerului este puternic asociată cu aceleași tipuri de mutații ale ADN-ului pe care le asociem de obicei cu fumatul”, a spus Alexandrov.
Studiul a avut la bază un eșantion de 871 de persoane care nu au fumat niciodată în Europa, America de Nord, Africa și Asia. Cercetătorii au constatat că atunci când nivelurile de poluare a aerului dintr-o regiune sunt mai ridicate, erau prezente și mai multe mutații cauzatoare și favorizante ale cancerului în tumorile persoanelor.
Persoanele expuse la un nivel mai ridicat de poluare a aerului aveau și telomeri mai scurți – firele protectoare de ADN care se găsesc la capetele cromozomilor. Scurtarea prematură a telomerilor este un semn al unei diviziuni celulare mai rapide, iar acesta este un semn distinctiv al cancerului.
Cancerul pulmonar rămâne principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial. Aproximativ 2,5 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate anual la nivel mondial.