George Simion vrea să dea jos Guvernul Bolojan cu o moțiune de cenzură

George Simion vrea să dea jos Guvernul Bolojan cu o moțiune de cenzură

George Simion, liderul AUR, a anunțat că partidul său va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Ilie Bolojan. Mesajul său a fost publicat pe rețelele sociale, iar în el a cerut susținerea „poporului” pentru ca această acțiune să aibă succes.

Petrișor Peiu, șeful senatorilor AUR, a explicat motivele pentru care formațiunea sa vrea această moțiune.

Între timp, Guvernul Bolojan își asumă răspunderea în Parlament pentru primul pachet fiscal destinat reducerii deficitului bugetar. Măsurile respective au fost aprobate vineri în ședința de guvern. Plenul Parlamentului s-a reunit atât fizic, cât și online. Executivul a avut o nouă ședință la ora 13:30 pentru a adopta ultimele modificări, apoi s-a prezentat în Parlament pentru a-și angaja răspunderea. Această ședință are ca scop aprobarea formei finale a proiectului de lege, după ce au fost analizate amendamentele depuse de parlamentari, a precizat Guvernul.

Anunțul vine chiar în ziua în care un sondaj INSCOP arată că AUR se află pe primul loc, cu peste 40% din intențiile de vot. PSD a coborât pe locul trei, în urma PNL. Atât AUR, cât și partidul lui Ilie Bolojan au înregistrat cele mai mari creșteri față de alegerile din 2024.

George Simion a făcut referire și la o altă moțiune de cenzură, depusă de europarlamentarul Gheorghe Piperea împotriva Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen. Președinta Comisiei va înfrunta joi un vot de neîncredere în Parlamentul European.

Întrebarea care apare acum este dacă opoziția are dreptul să depună moțiune de cenzură în timp ce Guvernul își asumă răspunderea pentru măsurile fiscale. Răspunsul se găsește în articolul 113 din Constituție, care reglementează moțiunea de cenzură. Acesta prevede că Parlamentul poate demite Guvernul dacă adoptă o moțiune de cenzură. Dacă aceasta este respinsă, „deputații sau senatorii nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură”, se arată în Constituție.

Totuși, AUR, SOS și POT au depus deja o moțiune de cenzură în februarie, respinsă la acel moment. Însă acest lucru nu împiedică actualul demers, deoarece legea nu interzice depunerea unei noi moțiuni în cazul în care Guvernul își asumă răspunderea pentru un proiect de lege.

Sesiunea ordinară a Parlamentului s-a încheiat la începutul lunii iulie, iar următoarea începe în septembrie. Cu toate acestea, șeful Senatului a convocat o sesiune extraordinară în timpul vacanței parlamentare, pentru a adopta pachetul fiscal și proiectul privind vârsta de pensionare a magistraților.

Curtea Constituțională a decis, în 2020, că „în fiecare sesiune extraordinară se poate depune câte o moțiune de cenzură, indiferent de numărul și durata sesiunilor extraordinare convocate în decursul unui an”. Atunci, CCR a analizat doar situațiile în care Parlamentul depune moțiuni fără ca Guvernul să își asume răspunderea.

Așadar, moțiunea AUR poate merge mai departe.