Horațiu Potra pus sub urmărire penală de Parchetul General. I s-a pus sechestru pe conturi, aur și imobile

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunțat, miercuri, că s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și luarea de măsuri asigurătorii față de patru suspecți.
Este vorba despre Horațiu Potra și trei apropiați ai acestuia. Urmărirea penală, declanșată de Parchetul General împotriva lui Potra, vizează infracțiuni de evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave și – spălarea banilor, toate în formă continuată.
Dată fiind gravitatea faptelor ce fac obiectul anchetei, procurorul de caz a pus sub sechestru 12 imobile pe care Horațiu Potra le deține în București și Sibiu, aproape 29 de kilograme de aur și zeci de milioane de lei.
„În ceea ce îl privește pe acest suspect, procurorul de caz a dispus măsura sechestrului asigurător asupra următoarelor sume de bani și bunuri: suma de 24.222.086 lei (reprezentând echivalentul cumulat al valutelor aflate în diferite conturi la o bancă), cantitatea de 28,91 kg de aur, suma de 1.714.843,17 lei (conturi deschise la o altă bancă), un imobil din București, 11 imobile și apartamente în județul Sibiu”, precizează Parchetul General.
Toată această avere a fost obținută, spun procurorii în Congo, acolo unde au fost trimiși să lupte mercenarii lui Potra
„Aceste venituri au obținute în perioada iunie 2023 – noiembrie 2024 din prestarea pe teritoriul Republicii Democrate Congo a unor servicii de management al securității și au fost transferate ulterior, printr-o serie de circuite comerciale şi financiare fictive, în conturile personale sau ale unor entități juridice, înregistrate în Emiratele Arabe Unite. În acest mod, a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 7.256.082 lei (echivalentul a 1.440.203 euro)”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului General.
Cu referire la infracțiunea de delapidare cu consecințe deosebit de grave, din probatoriul administrat a reieșit că, în perioada decembrie 2022 – aprilie 2023, în calitate de administrator al unei societăți, suspectul, beneficiind de ajutorul celui de al treilea suspect, şi-a însușit din patrimoniul societății suma de 12.200.725,79 lei, prin crearea şi implementarea unui circuit comercial fictiv. Acesta a constat în încheierea unui acord de consultanță, având ca obiect „servicii de consultanță şi instruire în domeniul securității”, în baza căruia au fost emise 22 de facturi fiscale, în valoare de 18.979.804,53 lei, decontate integral printr-un număr de 22 transferuri bancare.
În ceea ce privește infracțiunea de spălarea banilor în formă continuată, din cercetări a reieșit că, în perioada martie 2023 – noiembrie 2024, suspectul, beneficiind de ajutorul suspectului nr. 3, a disimulat, prin încheierea unor acte juridice bilaterale fictive, adevărata natură a provenienței în patrimoniul său (2.538.865 USD), dar şi în cel al societății sale (477.600 USD) a sumei totale de 3.016.465 USD (echivalentul a 13.583.468,94 lei), obținute anterior din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală şi delapidare.