Industria farmaceutică în alertă maximă din cauza tarifelor lui Trump

Amenințarea vine pe lângă un proiect de reducere a prețurilor medicamentelor americane pentru a le alinia la cele mai mici prețuri din alte țări, anunțat în mai. Industria farmaceutică tratează serios această dublă presiune, pe care specialiștii o văd ca pe un instrument de negociere în confruntarea comercială mai amplă cu Uniunea Europeană.
În primăvară, marile grupuri farmaceutice europene precum Roche, Novartis și Sanofi au anunțat investiții suplimentare de peste 200 de miliarde de dolari în SUA, cea mai mare piață de medicamente din lume, unde se realizează aproape trei sferturi din profiturile farmaceutice globale.
Industria consideră termenul de un an complet nerealist. „Mutarea producției nu se face peste noapte – numai construirea unei noi fabrici durează ani de zile”, a explicat Belen Garijo, directorul companiei germane Merck KGaA.
Investițiile recent anunțate fac parte din cicluri industriale care durează cinci ani și mai mult.
Tarifele de 200% ar avea consecințe grave: americanii ar plăti prețuri semnificativ mai mari pentru medicamente sau ar renunța la ele. Statele Unite reprezintă cea mai mare piață de export pentru companiile farmaceutice europene, cu 38,2% din vânzările din afara UE realizate acolo anul trecut, generând un excedent comercial record de 193,6 miliarde de euro.
Irlanda ar fi dintre cele mai afectate țări, având în vedere că sectorul farmaceutic angajează aproximativ 45.000 de persoane și a reprezentat aproape jumătate din exporturile țării anul trecut – 100 de miliarde de euro. Marile laboratoare și-au înregistrat brevetele acolo pentru a beneficia de o taxă de doar 15%, comparativ cu 21% în SUA.