De ce design-ul cubului Rubik nu mai poate fi marcă înregistrată? Iată ce a decis Curtea Europeană de Justiție

O companie din Marea Britanie a încecrat să-și atribuie drepturile de autor pentru clasicul cub Rubik inventat în 1974 de arhitectul maghiar Ernő Rubik, încercând să înregistreze marca sub numele proprii companii și probabil să obțină câteva milioane de euro, însă Curtea Europeană de Justiție s-a opus, scrie Euronews.
În cadrul unei hotărâri dată miercuri, instanța a decis că design-ul faimoasei jucării nu poate fi înregistrat, așadar compania nu poate avea drepturi exclusive asupra design-ului jucăriei.
Motivul este unul chiar mai simplu decât rezolvarea puzzle-ului în sine: Fiecare aspect al acestei jucării, incluzând forma de cub, structura de cadrane, diferențierea de culoare servește scopului general al acestui joc.
De când a început totul?
Compania britanică Verdes Innovations SA a încercat să obțină drepturile de autor, marcă înregistrată compania care deținea drepturile asupra cubului Rubik, în perioada 2008 – 2012, numită în prezent Spin Master Toys UK.
Compania Verdes a argumentat faptul că design-ul jucăriei nu este numai unul deosebit, ci și funcțional. Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUPIO) a fost de acord, hotărând în 2017 că design-ul, forma și culoarea jucăriei reprezintă caracteristici esențiale pentru funcționalitatea jucăriei.
Potrivit legislației europene privind mărcile, companiile nu pot să-și atribuie drept de design asupra jucăriei dacă caracteristicile produsului au rolul de a-l face să funcționeze.
Verdictul? Cubul Rubik nu poate fi marcă înregistrată
Așadar, Eurtea Europeană de Justiție a decis. Caracteristicile cubului Rubik au un rol mult prea mare în funcționalitatea jucăriei, ca să fie considerate simple elemente decorative sau distinctive.
Compania Spin Master a încercat să se apere, spunând că jucăria are un stil nefuncțional, însă judecătorii nu putu fi convinși.
Într-o decizie definitivă, judecătorii din Luxemburg au confirmat că forma cubului și cele șase scheme de culoare nu sunt doar deosebite, ci esențiale pentru ca jucăria să meargă, susținând decizia EUPIO de a anula înregistrarea mai multor mărci UE legate de faimoasa jucărie.
Magistrații Curții Europene au decis că elementele esențiale de design ale jucăriei contribuie la funcționalitatea produsului, interzicând protecția mărcilor asupra acestui produs sub legislația UE.
Așadar, cubul Rubik rămâne în patrimoniul public, o jucărie cu un design fără drepturi de autor și încă „neîmblânzită” de experții în proprietate intelectuală.