Pământul se învârte din ce în ce mai repede, iar asta se vede în durata zilei

Pe 9 iulie, lumea a trăit una dintre cele mai scurte zile din istoria înregistrată. Ziua aceasta a fost cu 1,3 milisecunde mai scurtă decât o zi medie, potrivit dailymail.co.uk.
Astronomii preconizează că zilele de 22 iulie și 5 august vor fi încă și mai scurte decât ziua de 9 iulie.
Lucrul ăsta se întâmplă pentru că luna va fi la cea mai mare distanță de Pământ și astfel forța mareelor, care încetinesc rotația Pământului.
Dar, cum o clipire durează 100 de milisecunde, este clar că această diferență de durată nu va fi sesizată.
Adevăratele motive ale accelerării rotației nu se cunosc
Cu toate astea, rotația Pământului s-a accelerat în mod neașteptat în ultimii ani, iar ceasurile atomice au detectat această schimbare în 2020 și 2022.
Specialiștii au încercat să acrediteze mai multe teorii — de la schimbări în atmosferă până la slăbirea câmpului magnetic —, dar motivul exact al acestei accelerări rămâne un mister.
În mod normal, Pământul are nevoie de 24 de ore, adică 86.400 de secunde, pentru a face o rotație completă în jurul axei sale, ceea ce numim „zi solară”.
Deși această constantă pare ceva de la sine înțeles, rotația Pământului nu este de fapt stabilă.
În medie, rotația se încetinește cu aproximativ două milisecunde pe secol.
Un T-Rex avea 23 de ore într-o zi
Asta înseamnă că un T-Rex din era mezozoică, acum aproximativ 250 de milioane de ani, trăia zile de aproximativ 23 de ore.
Chiar și în Epoca Bronzului, o zi medie era cu aproximativ 0,47 secunde mai scurtă decât azi, iar peste 200 de milioane de ani, zilele vor avea 25 de ore.
Această încetinire este cauzată în mare parte de atracția lunii, într-un proces numit frânare mareică.
Când gravitația lunii trage de Pământ, determină o ușoară bombare a oceanelor. Pe lângă producerea mareelor, această forță trage efectiv înapoi planeta, încetinindu-i rotația.
Totuși, când luna se află la cea mai mare distanță față de Pământ — numită apogeu — această atracție este mai slabă, iar planeta poate să se învârtă mai repede decât de obicei.
De aceea zilele de 22 iulie și 5 august vor fi printre cele mai scurte din acest an.
Până în 2020, nu a existat nicio zi care să fie cu mai mult de o milisecundă mai scurtă
Dar aceste zile excepțional de scurte sunt posibile doar pentru că Pământul se află în prezent într-o fază neobișnuită de accelerare.
Această schimbare a fost atât de bruscă încât unii experți cred că va trebui să scădem o secundă bisectă în 2029, ceea ce ar fi o premieră în istoria Pământului.
Până în 2020, nu a existat nicio zi care să fie cu mai mult de o milisecundă mai scurtă decât media, potrivit Observatorului Naval al SUA și serviciilor internaționale de monitorizare a rotației Pământului.
Ce încetinește mișcarea de rotație
Acum, oamenii de știință au înregistrat o serie de zile mai scurte cu peste 1,3 milisecunde decât normalul.
Cea mai scurtă zi înregistrată vreodată a fost pe 5 iulie anul trecut – aceasta a fost cu 1,66 milisecunde mai scurtă.
Majoritatea specialiștilor cred că acest fenomen se datorează unei schimbări produse în adâncul nucleului Pământului, care afectează impulsul planetei.
Există mai mulți factori care acționează împreună pentru a încetini planeta.
Pe lângă frânarea mareică, oamenii de știință au descoperit că nucleul intern al planetei a început să încetinească în jurul anului 2010 și acum se mișcă în sens invers, afectând subtil rotația Pământului în spațiu.
Se preconizează că acest fenomen va încetini ușor planeta în anii următori.
De asemenea, cercetări recente arată că topirea ghețarilor și deplasarea apelor subterane, asociate schimbărilor climatice, au crescut durata zilelor cu 1,33 milisecunde pe secol între 2000 și 2018.