Ilie Bolojan anunță pachetul 2 de măsuri fiscale: Reforma societăților unde statul e acționar majoritar / Bolojan: Digitalizarea ANAF, o poveste fără sfârșit

UPDATE Reducerea risipei din sistemul de Sănătate
Premierul Ilie Bolojan anunță că „în urmă cu 10 ani, 2014-2015, ponderea cheltuielilor din veniturile curente ale statului erau 11%… Acest nivel se apropie la nivelul din Pandemie, de la 14 la 16%. Avem 20% creștere pe acest domeniu, avem cheltuieli de personal extinse de la an la an. Nimeni nu are interesul să facă economii corecte sau de performață. Nu are de ce”.
El afirmă că la anumite spitale costurile de personal depășesc 90%.
„Există o limitare de sporuri care este dată de 30%. Avem decontări fictive sau umflate în multe cazuri… Avem cheltuieli cu medicamentele scăpate de sub control. Numărul de medicamente inovative este foarte mare, sunt medicamente scumpe, și aceste medicamente inovative sunt mult mai multe decât medicamentele generice, care tratează aceleași boli”, arată el.
UPDATE 17:37 Digitalizarea ANAF, o poveste fără sfârșit
Bolojan a criticat ritmul lent al reformei digitale din cadrul ANAF.
„E nevoie să finalizăm digitalizarea ANAF. E o povestă fără sfârșit. Nu există niciun interes la ANAF să se facă digitalizarea”, a declarat premierul.
Pentru acest lucru, Bolojan a anunțat că grup de lucru coordonat de ministrul Tánczos Barna lucrează deja la modificarea legislației fiscale. Printre priorități se numără limitarea eșalonărilor la plată și introducerea unor criterii clare de performanță pentru conducerea ANAF.
UPDATE Guvernul va propune modificarea legislației privind activitatea AMEPIP, anunță Bolojan
Premierul Ilie Bolojan a anunțat vineri, în cadrul conferinței de presă, că Guvernul va propune modificarea legislației privind activitatea AMEPIP – instituția care gestionează participațiile statului
„Vom propune modificarea legislației pentru ca numărul de societăți gestionate de AMEPIP să scadă. În prezent, spun că gestionează 1.400 de societăți, dar în realitate nu le pot gestiona. Acest număr trebuie redus la companiile cu adevărat relevante pentru economia românească, care în niciun caz nu pot depăși 200”, a spus premierul.
UPDATE Bolojan: O altă componentă – modificarea legislației fiscale și măsuri pentru a încasa veniturile
O altă componentă este modificarea legislației fiscale și măsuri pentru a încasa veniturile, anunță premierul Ilie Bolojan.
El afirmă că „este important să ne creștem gradul de încasare. Nu putem face de pe o zi pe altă că sunt fenomene acumulate în ani de zile. Ca să combați economia neagră trebuie să faci controale serioase, se știu zonele, precum e în construcții”.
UPDATE 17:21 Bolojan: Reforma societăților unde statul e acționar majoritar
Premierul Ilie Bolojan anunță, vineri, pachetul al doilea de măsuri pentru reducerea deficitului, între acestea fiind reforma societăților unde statul este acționar majoritar. „Pregătim un pachet important legat de reforma societăților comerciale ale statului. Pierderile acestora conturează un tablou foarte prost pentru statul român. Din păcate, o bună parte dintre aceste active sunt mult sub potențialul pieței. Ne propunem să obținem pierderi mai mici, o calitate mai bună a serviciilor și, poate, chiar profituri”, a spus premierul.
„Vom asigura transparența tuturor companiilor de stat, publicând toate datele legate de conducere și indicatorii de performanță. În prezent, nu există niciun indicator care să arate că o companie cu pierderi are și un plan concret de redresare. Vom modifica legislația, astfel încât indemnizațiile să fie plafonate la valori rezonabile”, a precizat Ilie Bolojan.
Premierul Bolojan spune că săptămâna aceasta a prezentat în Parlament pachetul bugetar-fiscal.
„Măsurile s-au definit exclusiv la elemente structurale. Am testat reacțiile Ecofin și ale piețelor. Au fost reacții pozitive.
Am reușit să ne împrumutăm la dobânzi mai mici”, a spus Bolojan.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
Surse citate de Gândul spun că Ilie Bolojan ar urma să anunțe principalele reforme care vor fi cuprinse în pachetul al doilea de măsuri fiscal-bugetare, care vizează în principal instituțiile statului.
Totodată, în momentul în care în Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pentru măsurile fiscale pentru reducerea deficitului bugetar, Ilie Bolojan a anunțat și principalele măsuri care vor fi cuprinse în cel de-al doilea pachet de măsuri: reforma pensiilor speciale, restructurarea ASF, ANCOM și ANRE, reducerea indemnizațiilor, dar și a numărului de membri din consiliile de administrație.
La începutul acestei luni, premierul Bolojan a prezentat primul pachet de măsuri fiscale pentru corectarea deficitului bugetar. Printre măsurile luate până în acest moment se află creșterea cotei generale de TVA la 21%, CASS de 10% pentru pensiile peste 3.000 de lei, dar și accize la combustibil, alcool și țigări.