România și Cehia, apel și poziție comună pentru acțiuni urgente în domeniul produselor de protecție a plantelor

Barbu participă la AGRIFISH împreună cu Dana Rebega, director general al Direcției Generale Dezvoltare Rurală – AM PNDR.
În cadrul sesiunii publice a Consiliului, Președinția daneză va prezenta programul de lucru și principalele priorități pentru semestrul al doilea al anului 2025.
Aceasta vizează promovarea unor politici care să contribuie la simplificarea cadrului legislativ și la îmbunătățirea reglementărilor în domeniul agricol și piscicol, cu accent pe sprijinirea fermierilor, pescarilor și producătorilor din sectorul agroalimentar.
„Președinția își propune totodată să accelereze tranziția verde, să încurajeze inovarea și să consolideze reziliența și competitivitatea sectorului agroalimentar european. În ceea ce privește domeniul pescuitului, o prioritate importantă o reprezintă adoptarea în timp util a cotelor de pescuit pentru anul 2026. Totodată, miniștrii vor avea un schimb de opinii privind situația actuală a pieței produselor agroalimentare și a materiilor prime, în urma unei informări prezentate de Comisia Europeană. În cadrul punctului „Diverse” de pe agendă, România va susține, alături de Cehia, un apel pentru acțiuni urgente în domeniul produselor de protecție a plantelor”, transmite Ministerul Agriculturii, luni, printr-un comunicat de presă.
Poziția exprimată subliniază importanța accesului la soluții eficiente pentru protejarea culturilor, în vederea menținerii competitivității agriculturii europene.
România va solicita revizuirea cadrului legislativ privind utilizarea neonicotinoidelor, pentru a permite o utilizare controlată și fundamentată științific, acolo unde nu există alternative viabile, în special în cazul culturilor grav afectate de dăunători.