5 state membre ale UE, printre care și România, se opun noului acord comercial cu Ucraina. Care este motivul

5 state membre ale UE, printre care și România, se opun noului acord comercial cu Ucraina. Care este motivul

România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria și-au exprimat, marți, opoziția față de acordul comercial revizuit propus între Uniunea Europeană și Ucraina, invocând preocupări legate de potențiala destabilizare a piețelor agricole ale UE.

Problema a fost ridicată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor agriculturii din UE din 14 iulie, potrivit surselor diplomatice citate de European Pravda.

Noul acord comercial urmează să înlocuiască regimul comercial fără vize cu Ucraina, care a expirat la începutul lunii iunie, și se bazează pe Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA) instituită în 2016.

Acordul revizuit urmează expirării măsurilor comerciale autonome (ATM), care au oferit acces preferențial pe piețele UE pentru exportatorii ucraineni de la începutul războiului, potrivit agenției Anadolu.

Se dorește modificarea amendamentelor propuse

„Cele cinci țări – Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România – au ridicat problema noilor condiții comerciale cu Ucraina. Ele sunt convinse că amendamentele propuse la DCFTA ar putea destabiliza piețele europene”, a declarat o sursă diplomatică.

Comisarul european pentru agricultură, Christophe Hansen, a confirmat că acordul comercial revizuit a fost discutat la reuniunea de la Bruxelles, la cererea unui grup de state membre.

„Am avut o discuție deschisă cu privire la acordul actualizat cu Ucraina”, a declarat Hansen.

„Am prezentat faptele legate de acord și am subliniat că acesta este în interesul fermierilor noștri”, a adăugat el.

Hansen a menționat, de asemenea, că revizuirea acordului din 2016 era prevăzută pentru 2021, dar a fost amânată din cauza invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Deși Comisia a încheiat negocierile cu Kievul la 30 iunie, cele cinci țări în cauză continuă să insiste pentru modificarea amendamentelor propuse.

Principala lor preocupare este potențialul aflux de produse agricole ucrainene mai ieftine pe piața UE, care, se tem ele, ar putea afecta producătorii interni.