Ministrul Mediului anunță amenzi uriașe pentru cei care hrănesc urșii. Primăriile vor primi mai multă autonomie 

Ministrul Mediului anunță amenzi uriașe pentru cei care hrănesc urșii. Primăriile vor primi mai multă autonomie 

„Astăzi sunt mai multe situații cu care noi ne confruntăm și fiecare dintre ele are nevoie de o soluție diferită”, a explicat ministrul Mediului la RFI. Ea a subliniat că, în cazul comunităților cu ferme afectate de atacurile urșilor, soluțiile prioritare sunt gardurile electrice și sistemele de protecție pentru care statul trebuie să sprijine financiar.

În ceea ce privește urșii de pe Transfăgărășan, problema este alta: „Acolo sunt niște urși obișnuiți să primească mâncare. Dacă le dai o dată hrană, îi condamni practic la moarte, pentru că își pierd frica de om și ajung inevitabil la incidente dramatice”. În acest sens, Ministerul Mediului pregătește un proiect legislativ prin care hrănirea animalelor să fie sancționată în mod expres, iar amenzile să fie „crescute drastic”, a spus Buzoianu.

Garda Forestieră va da amenzi pentru oprirea neregulamentară a mașinilor

Oficialul a subliniat că în prezent jandarmii și reprezentanții Gărzii Forestiere aplică amenzi doar pentru oprirea neregulamentară a mașinilor, deoarece hrănirea animalelor nu este sancționată în mod clar prin legislație. „Vom introduce această prevedere în lege, ca să putem interveni eficient”, a adăugat ministrul.

Ministrul Mediului a atras atenția asupra cifrelor rezultate în urma recensământului realizat pe baza probelor ADN. „România poate gestiona 3.500 – 4.000 de urși, însă estimările actuale indică între 10.000 și 12.000 de exemplare”, a declarat Buzoianu. „Vom analiza atent aceste cifre, dar trebuie să recunoaștem că există o presiune mare și asupra comunităților locale”.

Ea a precizat că primăriile ar trebui să beneficieze de o mai mare autonomie în intervenții, cu respectarea avizelor de specialitate. „Există situații dramatice în comunități, cu copii în pericol și animale ucise. E nevoie de măsuri rapide, dar și de protejarea biodiversității”, a punctat Diana Buzoianu, concluzionând că obiectivul este protejarea vieții umane, menținerea biodiversității și implementarea unor măsuri de prevenție eficiente.