Brazilia: Exercițiile de mișcare „Capoeira” ameliorează simptomele de Parkison

Nilma Teles de Freitas, o profesoară pensionară în vârstă de 80 de ani din Brazilia, diagnosticată cu boala Parkinson în urmă cu mai bine de un deceniu, spune că i se întâmpla să cadă tot timpul. Situația s-a schimbat după ce a început să frecventeze un curs de capoeira în centrul orașului Rio de Janeiro, special conceput pentru persoanele cu boli neurodegenerative.
Capoeira este o practică de mișcare care își are originea în marile comunități de sclavi din Brazilia, unde aproape 5 milioane de africani răpiți au debarcat în timpul comerțului transatlantic cu sclavi, care a început în secolul al XVI-lea. Este considerată atât o artă marțială, cât și un dans, combinând ritualul, exercițiul fizic, spiritualitatea și muzica.
„Capoeira îmi oferă libertatea de a lucra cu corpul meu. Ce pot face. Ce nu pot face. Astfel pot avea echilibru și o viață mai confortabilă”, a spus Teles de Freitas în timpul unui curs.
Practicată de secole de afro-brazilieni, capoeira a devenit populară în întreaga lume. UNESCO a recunoscut această practică în 2014 ca patrimoniu cultural imaterial.
Proiectul a început în 2018 cu fizioterapeuta Rosimeire Peixoto, în vârstă de 60 de ani, care la acel moment participa ea însăși la cursuri de capoeira de peste un deceniu. După ce a lucrat cu mulți pacienți cu Parkinson, ea a spus că a devenit convinsă că introducerea lor în capoeira ar putea ajuta la ameliorarea unor simptome.
Ideea – venită după citirea unui articol revelator
Parkinson are o serie de simptome diferite și, pe lângă dificultăți de echilibru, unele dintre cele mai frecvente includ mișcări lente, tremurături și postura aplecată. Pacienții pot suferi, de asemenea, de anxietate, depresie, tulburări de somn și greață.
„Mi-a venit ideea după ce am citit un articol care spunea că alternarea ambelor mâini atunci când se utilizează un telefon mobil stimulează ambele emisfere ale creierului”, a spus ea. „Și, în calitate de fizioterapeut care tratează pacienți neurologici, nu aveam exerciții care să îi motiveze”.
Proiectul lui Peixoto a fost numit „Parkinson na ginga” — sau „Parkinson în ritm” — o referință la primul pas fluid și ritmic pe care îl învață practicanții de capoeira. Acum ține cursuri de două ori pe săptămână la Progress Foundry, un centru cultural întins din centrul orașului Rio, situat lângă un faimos apeduct alb din secolul al XVIII-lea și înconjurat de palmieri.
Capoeira ajută la îmbunătățirea echilibrului, coordonării și forței, iar muzica relaxează corpurile tensionate, spune Peixoto.
„Se întâmplă multe lucruri într-un cerc de capoeira. Ei simt vibrația, energia, sunt atenți la muzică și la partener pentru a evita loviturile” și pentru a se proteja pe ei înșiși, a spus ea.