Reacția Coca-Cola la afirmația președintelui Trump legată de siropul de porumb: „are același număr de calorii ca zahărul”

Reacția Coca-Cola la afirmația președintelui Trump legată de siropul de porumb: „are același număr de calorii ca zahărul”

Coca-Cola nu confirmă nicio schimbare în rețetă, subliniind că siropul de porumb este sigur și folosit pe scară largă în băuturile din SUA.

Compania Coca-Cola a apărat utilizarea siropului de porumb cu conținut ridicat de fructoză (HFCS), după ce Donald Trump a afirmat miercuri că ar fi convins brandul să folosească zahăr din trestie în băuturile comercializate în SUA, la fel cum procedează în Mexic și Regatul Unit, relatează The Guardian.

„Am discutat cu Coca-Cola despre utilizarea zahărului REAL din trestie în băuturile Coke din Statele Unite și au fost de acord. Le mulțumesc celor din conducerea Coca-Cola”, a scris Trump pe rețelele sociale marți seară. „Va fi o mișcare foarte bună din partea lor – o să vedeți. Pur și simplu e mai bun!”

Inițial, gigantul din industria băuturilor a transmis un mesaj neutru, exprimând aprecierea pentru „entuziasmul președintelui Trump” față de Coca-Cola și sugerând că vor urma „noi oferte inovatoare în gama de produse Coca-Cola”.

Coca-Cola nu renunță la siropul de porumb

Joi, însă, compania a publicat o declarație suplimentară în care a apărat utilizarea siropului de porumb, un ingredient despre care unii spun că ar contribui la creșterea ratei obezității în SUA și care a fost criticat în campania „Make America Healthy Again” condusă de secretarul sănătății, Robert F. Kennedy Jr.

„Numele sună complicat, dar siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză – pe care îl folosim pentru a îndulci unele dintre băuturile noastre – este de fapt doar un îndulcitor obținut din porumb”, a precizat Coca-Cola. „Este sigur, are aproximativ același număr de calorii per porție ca zahărul obișnuit și este metabolizat într-un mod similar de organism.”

Aceștia au mai adăugat că Asociația Medicală Americană (AMA) „a confirmat că HFCS nu este mai predispus să contribuie la obezitate decât zahărul sau alți îndulcitori cu conținut caloric complet” și a transmis: „Vă asigurăm că băuturile răcoritoare marca Coca-Cola nu conțin substanțe dăunătoare.”

Consumul ridicat de Diet Coke al lui Trump

În 2023, AMA a emis o declarație în care a recunoscut că „în prezent nu există suficiente dovezi care să justifice restricționarea specifică a utilizării HFCS sau a altor îndulcitori pe bază de fructoză în alimentație ori impunerea de etichete de avertizare pentru produsele care conțin HFCS.”

Intervenția bruscă a lui Trump în dezbaterea despre zahărul folosit de Coca-Cola vine într-un moment în care fostul președinte încearcă să se distanțeze de scandalul în creștere legat de publicarea dosarelor despre infractorul sexual Jeffrey Epstein, un fost prieten de-al său.

Consumul ridicat de Diet Coke al lui Trump este bine documentat, inclusiv instalarea unui „buton roșu pentru Diet Coke” pe biroul său, pe care îl putea apăsa pentru a chema un angajat cu băutura preferată.

Diet Coke nu conține nici sirop de porumb, nici zahăr din trestie, ci aspartam – un îndulcitor artificial cu puține calorii.

Afirmațiile lui Trump afectează deja prețul la bursă al porumbului

O eventuală trecere a Coca-Cola la zahăr din trestie ar putea avea implicații importante pentru piața americană a băuturilor răcoritoare, estimată la 285 de miliarde de dolari. În Mexic, Coca-Cola este produsă cu zahăr din trestie și îmbuteliată în sticle de sticlă. Unele dintre aceste sticle sunt importate în SUA, unde se vând neoficial sub numele de „Mexican Coke”, la un preț mai mare decât varianta americană.

În anii ’80, filiala americană a Coca-Cola a schimbat formula pentru a folosi HFCS, profitând de subvențiile agricole din SUA și evitând taxele vamale impuse zahărului din trestie importat. Revenirea la zahărul din trestie ar putea fi costisitoare dacă taxele vamale ridicate impuse de Trump țărilor producătoare de trestie de zahăr rămân în vigoare.

Trump s-a mai aflat în conflict cu compania în trecut, în contextul disputelor privind accesul la vot în statul Georgia, unde Coca-Cola are sediul. Totuși, înainte de cea de-a doua învestire a sa în funcția de președinte, în ianuarie anul acesta, CEO-ul companiei, James Quincey, i-a oferit lui Trump o sticlă inaugurală de Diet Coke.