Zi importantă în BOR. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române își serbează marți ziua de naștere

Zi importantă în BOR. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române își serbează marți ziua de naștere

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, își aniversează marți, 22 iulie 2025, ziua de naștere, anunță Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Cu această ocazie, la Catedrala Patriarhală, în timpul Sfintei Liturghii, va fi rostită o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu.

După încheierea Sfintei Liturghii, de la ora 11:00, la Catedrala Patriarhală va fi săvârșită o slujbă de Te Deum, ca recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la care, alături de invitații oficiali, pot participa clerici și credincioși mireni.

Începând cu ora 12:00, la Palatul Patriarhiei, pentru invitații oficiali, va avea loc un scurt moment festiv care va cuprinde și rostirea mesajelor de felicitare trimise din partea autorităților de Stat centrale și locale, precum și ale altor instituții publice.

Ziua de sărbătorire principală a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel este data de 30 septembrie a fiecărui an, zi în care se celebrează întronizarea Preafericirii Sale în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (2007).

„Rugăciunea smerită este temelia vieții omului și a creșterii spirituale”

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu numele de mirean Dan – Ilie Ciobotea, s-a născut în 1951, în satul Dobrești (jud. Timiș).

A absolvit Institutul Teologic Ortodox din Sibiu (1970 – 1974).

Ulterior, a urmat cursuri de doctorat la București (sub îndrumarea pr.prof. dr. Dumitru Stăniloaie), apoi la Strasbourg (Franța) și Freiburg (Germania).

Teza sa de doctorat, „Reflecții asupra vieții creștine de azi” (424 de pagini), a fost extinsă, în 1980, în lucrarea „Teologie și spiritualitate creștină”, o pledoarie pentru o teologie vie, care înseamnă educație spirituală, transformare personală, comuniune comunitară.

A intrat în monahism în 1987, la mânăstirea Sihăstria, sub numele de Daniel și l-a avut ca naș pe Arhimandritul Ilie Cleopa.

În 1990 a fost numit episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, iar pe 7 iunie 1990 a devenit mitropolit al Moldovei și Bucovinei, poziție pe care a ocupat-o până în 2007.

A imprimat Bisericii o puternică dimensiune social-filantropică

În calitate de mitropolit, a inițiat restaurarea Catedralei Mitropolitane din Iași și a fondat Centrul Providența – primul spital al Bisericii, aprobat de Ministerul Sănătății, alături de Trinitas Radio și Ziarul Lumina.

A fost întronizat ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române la 30 septembrie 2007, după ce, pe 12 septembrie, fusese ales în această calitate de Sfântul Sinod.

Preafericitul Părinte Daniel a imprimat Bisericii o puternică dimensiune social-filantropică (peste 800 de instituții sociale au fost construite, cu investiții de zeci de milioane de euro), a dezvoltat prezența românească în diaspora și a stabilit structuri eparhiale noi în Europa, Australia, Asia, Orientul Mijlociu.

A canonizat peste 40 de sfinți români, majoritatea martiri și mărturisitori din perioada comunistă. De altfel, a dedicat anul 2025 „Martirilor Noi”.

A condus construirea Catedralei Naționale din București, sfințită în noiembrie 2018, la centenarul Marii Uniri.