Călătoriile, jocurile și cumpărăturile online, principalele cheltuieli cu criptomonede

Odată cu dezvoltarea plăților prin cod QR a portofelelor mobile și a cardurilor conectate la cripto, utilizatorii devin tot mai încrezători în siguranța stablecoin-urilor și în fiabilitatea infrastructurii de plăți bazate pe blockchain. De la achiziții în aplicații la scanări QR în magazine, infrastructura începe, în sfârșit, să țină pasul cu cererea.
„Plățile în cripto nu mai sunt un comportament marginal, ci devin parte integrantă a modului în care oamenii tranzacționează în funcție de regiune și generație. Ceea ce își doresc utilizatorii este fiabilitate, compatibilitate și control. Fie că este vorba de un cod QR la casă sau de o achiziție online cu stablecoin, așteptarea este ca plata cu cripto să fie la fel de simplă ca cea cu numerar. Provocarea pentru portofelele digitale este să îndeplinească această așteptare fără a compromite principiile auto-custodiei”, declară Jamie Elkaleh, director de marketing al Bitget Wallet.
Generația Z folosește cripto pentru gaming, iar X, pentru cheltuielile mari
Raportul evidențiază diferențele clare dintre generații în ceea ce privește folosirea criptomonedelor. Aproape 40% dintre tinerii din Generația Z (18 – 29 de ani) folosesc cripto pentru jocuri și 35% pentru a oferi cadouri, ceea ce arată o preferință clară pentru activități sociale și recreative. Pentru acest segment, experiențele din sfera gamingului, distractive și rapide sunt principalele puncte de intrare în lumea activelor digitale.
Milenialii (30 – 44 de ani) au o abordare mai echilibrată, utilizând cripto pentru diverse activități: călătorii (36%), gaming (35%) și produse digitale (35%). Acest aspect îi face cei mai versatili în comportamentul de consum. Pentru ei, criptomonedele înseamnă confort, economie și acces rapid la piețele globale, fie că vorbim despre rezervări de hoteluri sau achiziționarea de gadgeturi.
Pe de altă parte, Generația X (45+) se orientează spre cheltuieli precum: călătorii (40%), produse digitale (36%), cumpărături online (36%) sau chiar plata facturilor sau investiții imobiliare. Pentru acest segment, cripto reprezintă o alternativă practică la moneda fiat, mai ales în regiunile unde sistemele financiare sunt ineficiente sau costisitoare.
Utilizarea portofelului cripto, în funcție de regiune
Utilizarea criptomonedelor variază în funcție de infrastructura locală și de obiceiurile consumatorilor, arată analiza Bitget Wallet. De exemplu, în Europa de Est și de Vest, acestea sunt folosite în principal pentru rezervări de călătorii, dar și pentru jocuri și cumpărături zilnice. Tranzacțiile imobiliare câștigă și ele teren, ceea ce reflectă rolul cripto în diversificarea investițiilor. Asia de Sud-Est este dominată de utilizarea activelor digitale în plățile care țin de jocuri (41%) și cadouri, o tendință susținută de populația tânără și adopția crescută a portofelelor digitale.
Totodată, în Asia de Est, achizițiile zilnice și de produse digitale sunt cele mai frecvente la nivel global (41%), sprijinite de sisteme avansate de plăți QR și integrarea cripto în comerțul electronic. În Africa, plățile pentru educație (38%) domină, subliniind rolul activelor digitale în facilitarea accesului transfrontalier la servicii în zonele mai puțin ofertante în ce privește serviciile bancare.
America Latină se remarcă, la rândul ei, prin achiziții de produse digitale (38%) și cumpărături online (35%), contextul economic al zonei fiind, de altfel, marcat de inflație. În Orientul Mijlociu, criptomonedele sunt preferate pentru achiziții premium, de la bunuri de lux (31%) la autoturisme (29%).