Daniel David anunță posibile modificări la Legea educației privind masteratul didactic de un an: „Aștept sugestiile în timpul legal. Voi susține în final o pregătire didactică universitară adecvată”

Daniel David anunță posibile modificări la Legea educației privind masteratul didactic de un an: „Aștept sugestiile în timpul legal. Voi susține în final o pregătire didactică universitară adecvată”

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că ar putea interveni asupra Legii educației Deca-Iohannis în ceea ce privește masteratul didactic cu durată de un an.

Forma actuală a acestui program este în consultare publică până la 1 august, iar detaliile organizării au fost publicate recent de minister.

Daniel David a transmis printr-un comunicat pe site-ul oficial al Ministerului Educației că îl „bucură acest interes”, dar a mai adăugat două aspecte importante de luat în calcul: „(1) materialul este pus în transparentizare/dezbatere publică, unde se așteaptă propuneri și (2) formula actuală este impusă de legea în vigoare”.

„Ce pot să angajez ca ministru este că voi susține în final o pregătire didactică universitară adecvată, după bune practici europene, care însă să nu interfereze cu pregătirea de specialitate, dimpotrivă, așteptându-mă ca cele două să se potențeze reciproc”, a mai scris Daniel David.

Ministrul a mai declarat că este deschis la schimbări legislative dacă va fi nevoie.

„Aștept sugestiile constructive în timpul legal, pentru a găsi cea mai bună soluție, inclusiv, dacă va fi cazul, cu unele modificări la nivel de lege”.

El a precizat și faptul că, deși atenția sa se concentrează în prezent pe măsuri fiscal-bugetare, pentru a asigura funcționarea sistemului de învățământ din toamnă, reacțiile venite din mediul academic l-au determinat să acorde mai multă atenție acestui subiect.

„Vă spun sincer că, deşi focalizarea mea este, acum, mai ales pe măsurile fiscal-bugetare în situaţia de criză – pentru a putea funcţiona ca sistem de educaţie-cercetare din toamnă -, semnalele colegilor mi-au atras mai mult atenţia, chiar dacă ştiam că vorbim doar de propuneri (nu decizii) care au fost puse în transparentizare de către o comisie formată din specialişti în domeniu, de la marile universităţi ale ţării, tocmai pentru a primi în mod formal şi argumentat sugestii din partea colegilor din sistem. Mă bucură acest interes, dar vă rog să înţelegem că: (1) materialul este pus în transparentizare/dezbatere publică, unde se aşteaptă propuneri şi (2) formula actuală este impusă de legea în vigoare. Ce pot să angajez ca ministru este că voi susţine în final o pregătire didactică universitară adecvată, după bune practici europene, care însă să nu interfereze cu pregătirea avansată de specialitate (master), dimpotrivă, aşteptându-mă ca cele două să se potenţeze reciproc”, a explicat Daniel David.

Conform propunerilor aflate în consultare, masteratul didactic va putea avea două durate posibile, mai exact un an cu 60 de credite ECTS sau un an și jumătate cu 90 de credite.

Aceste programe se vor desfășura doar cu prezență fizică, potrivit metodologiei transmise de minister.

Legea educației Deca-Iohannis 199/2023 prevede la articolul 264 că actualul masterat didactic cu durată de doi ani, reglementat anterior prin legea 1/2011, va fi eliminat începând cu anul universitar 2025-2026.

Astfel, din anul 2026-2027 nu se vor mai putea înscrie noi studenți în această formă.

Totodată, la articolul 249, legea stabilește că, începând cu anul 2029, vor deveni obligatorii formele de formare didactică descrise în articolul 176, adică licența didactică (patru ani) și masteratul didactic cu durata de un an sau un an și jumătate.