Tanczos Barna critică veniturile de 11.000 de euro ale șefului CFR Călători: „Trebuie un pic de smerenie”

Tanczos Barna critică veniturile de 11.000 de euro ale șefului CFR Călători: „Trebuie un pic de smerenie”

Vicepremierul Tanczos Barna (UDMR) a criticat public, miercuri seară, la postul B1 TV, declarațiile recente ale directorului general al CFR Călători, Traian Preoteasa, privind veniturile sale lunare de peste 11.000 de euro, cerând mai multă „smerenie” din partea acestuia. Afirmațiile vin în contextul în care compania CFR Călători se confruntă cu probleme financiare grave și riscă să intre în incapacitate de plată.

„Trebuie un pic de smerenie”, a declarat Tanczos Barna, subliniind că, deși este de acord că funcția de conducere la CFR Călători presupune o responsabilitate mare, nu este justificată atitudinea de laudă în legătură cu veniturile salariale. Vicepremierul a făcut trimitere la o afirmație din Ministerul Transporturilor: „Muncește de crapă”, dar a completat că astfel de venituri nu trebuie promovate ostentativ.

Tanczos Barna a mai precizat că eficientizarea companiilor de stat trebuie să țină cont de caracterul strategic al acestora. El a oferit exemple precum Nuclearelectrica și Hidroelectrica – companii profitabile, spre deosebire de altele care trăiesc din subvenții. „Sunt companii strategice, cum este și CFR, dar asta nu justifică mândria cu salariile uriașe. Hidroelectrica a făcut profit de peste 4 miliarde și a virat peste 3 miliarde la stat”, a afirmat vicepremierul.

Traian Preoteasa a fost criticat după ce a declarat că deține două apartamente în Dubai și că veniturile sale depășesc 11.000 de euro lunar, susținând că nu plătește rate lunare. „Trebuie să mor de foame pentru că sunt angajat al statului?”, a spus Preoteasa, într-o conferință de presă.

Întrebat cum justifică aceste investiții în condițiile în care CFR Călători este în dificultate, Preoteasa a răspuns: „Care e legătura între incapacitatea de plată a CFR Călători și apartamentele mele din Dubai?”.

Declarațiile directorului și reacțiile din partea guvernului aduc din nou în atenție problema transparenței și responsabilității în companiile de stat, într-un moment în care eficiența și integritatea sunt esențiale pentru redresarea sectorului public.