Salina Praid, în pericol de prăbușire: „Tavanul va cădea, iar acolo va fi un lac” avertizează ministrul Economiei

Într-o intervenție televizată la Antena 3, ministrul a declarat că tavanul salinei se subțiază constant din cauza infiltrațiilor de apă provenite de pe versanți, iar în cazul unei ploi torențiale, structura ar putea ceda.
„Este ca o oală plină ochi cu apă. Dacă mai pui o picătură, se revarsă. În cazul prăbușirii, se va dizloca o cantitate mare de apă sărată, iar impactul asupra mediului va fi major”, a spus Radu Miruță.
Risc iminent de prăbușire la Salina Praid. Pericol de inundații cu apă sărată
Ministrul a subliniat că deși s-au introdus unele măsuri tehnice, precum montarea unor tuburi pentru drenajul apei, acestea sunt insuficiente în fața volumului mare de precipitații care se acumulează în zona salinei.
„Acolo e ca o căldare. Apa vine de pe versanți și se adună. Tavanul se subțiază de sus, deoarece ploaia continuă să erodeze structura”, a explicat el.
Consecințe grave dacă tavanul de la Salina Praid cedează
În cazul în care prăbușirea tavanului de la Salina Praid va avea loc, consecințele pot include formarea unui lac cu soluție salină saturată și contaminarea apelor subterane sau a solului. Pericolul nu este doar structural, ci și ecologic, iar autoritățile trebuie să intervină rapid pentru a preveni un posibil dezastru natural.
„Perspectiva este una plauzibilă. Nu știm când, dar știm că riscul este acolo. Cât va ploua, cât de des va ploua – nu putem anticipa. Din păcate, nimeni nu a fost preocupat de aceste avertismente științifice din timp”, a încheiat ministrul Economiei.