Maramureșul cere peste 1 milion de lei din fondul de rezervă după prăbușirea de teren din Coștiui

Maramureșul cere peste 1 milion de lei din fondul de rezervă după prăbușirea de teren din Coștiui

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit astăzi, 25 iulie a.c., în ședință extraordinară și a stabilit, având în vedere aprobarea Planului de măsuri pentru punerea în siguranță a zonei afectate de prăbușirea de teren, solicitarea sumei de 1.176.400 RON (fără TVA) pentru realizarea lucrărilor în localitatea Coștiui”, a spus prefectul Florian-Valeriu Sălăjeanu.

Suma solicitată reprezintă plata studiilor geologice multidisciplinare, a forajelor geotehnice și geologice, a analizei hidrogeologice și a măsurătorilor de salinitate pentru: delimitarea precisă a zonei de risc pe baza monitorizării continue; identificarea posibilităților de relocare sau de scoatere din uz a perimetrelor afectate; elaborarea de soluții inginerești fezabile (inclusiv rambleiere temporară); abordarea prudentă și integrată a situației de urgență generată de prăbușirea de teren.

Hotărârea nr.8/2025 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș va fi transmisă la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, membrilor C.J.S.U. și celorlalte instituții.

De asemenea, vor fi întreprinse demersurile necesare pentru solicitarea resurselor financiare necesare din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Ce s-a întâmplat

În 21 iulie 2025, în localitatea Coștiui, comuna Rona de Sus, județul Maramureș, s-a produs o prăbușire a terenului în zona unei vechi galerii de exploatare a sării. Craterul format are un diametru de aproximativ 30 de metri și o adâncime estimată la 10–15 metri, afectând o suprafață de peste 150 de metri pătrați. Inițial, au fost evacuate șapte persoane din cinci gospodării, iar autoritățile au dispus restricționarea traficului rutier pe DJ 186A, monitorizarea continuă a zonei și delimitarea unui perimetru de siguranță extins.

În urma monitorizării situației generate de prăbușirea unei foste galerii miniere de sare din localitatea Coștiui, comuna Rona de Sus, jud. Maramureș, și ca urmare a extinderii riscului geotehnic, a fost dispusă, miercuri noaptea, măsura evacuării preventive 51 de persoane din 22 de locuințe (7 nelocuite) situate în proximitatea perimetrului afectat. Această măsură a venit suplimentar față de evacuările anunțate anterior, fiind luată cu scopul de a proteja integritatea persoanelor aflate în proximitatea zonei cu potențial de instabilitate.