Anastasiu: Există două tipuri de șpagă: de supraviețuire și de îmbogățire. La noi s-a încadrat în prima categorie

Dragoș Anastasiu: „A fost un sistem de teroare. Nu a fost vorba niciodată de îmbogățire, ci de supraviețuire”
„Mi s-a spus că era vorba despre frică. Pentru că persoana respectivă mai venise în control la noi, cu altă ocazie, cu aceeași severitate, cu țipete și amenințări la adresa colaboratorilor. A creat un sistem de teroare”, a explicat Anastasiu, adăugând că acest climat a dus la „frica de a pune presiune pe deziliere de contracte, pe plata facturilor, etc.”
Vicepremierul a declarat că, după ce a aflat toate informațiile relevante, a decis împreună cu partenerul său să nu mai tacă. „El semnase contractul, el a depus denunțul, eu am fost martor. Am asumat asta într-o situație de foarte mare criză”, a adăugat Anastasiu.
„Am fost declarat șpăgar”
„Am fost declarat șpăgar. Aș vrea să vă spun din start că s-a făcut un studiu, nu foarte demult, despre șpăgi în România. Există două tipuri: de supraviețuire și de îmbogățire. Ce am făcut noi s-a încadrat în prima categorie”, a precizat vicepremierul.
El a explicat că, în anii ’90, mita se dădea în plic sau geamantan, dar că, în prezent, metodele au devenit mai sofisticate – prin contracte de consultanță și alte forme aparent legale.
„În perioada în care au existat aceste contracte, au existat și foarte multe facturi neplătite. A fost o perioadă de frică și supraviețuire”, a susținut Anastasiu.
„Am plătit 75 de milioane de lei impozite”
Vicepremierul a mai declarat că firma sa a plătit 75 de milioane de lei în impozite către stat în perioada respectivă și că nu a fost implicată în niciun moment în evaziune fiscală.
„Avem toate veniturile înregistrate, toate salariile plătite oficial. Spre deosebire de foarte multe firme care plătesc salariile la minim și restul în plic. Gândiți-vă de ce se întâmplă asta și de ce nu se iau măsuri”, a spus el.
El a insistat că nu a fost vorba niciodată despre obținerea unor venituri ilicite sau despre diminuarea obligațiilor fiscale față de stat.
Mai mult, Dragoș Anastasiu a afirmat că nu fuge de responsabilitate și că este dispus să își asume faptele în mod transparent: „Aceasta este imaginea pe care, cu cea mai mare sinceritate, v-o pun pe masă. Asta este realitatea, niciuna alta.”