Acordul vamal cu Statele Unite împarte Europa în trei tabere. Ce a declarat Cancelarul Merz

Acordul vamal cu Statele Unite împarte Europa în trei tabere. Ce a declarat Cancelarul Merz

Cancelarul german Friedrich Merz a salutat duminică noul acord comercial dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite. Acesta stabilește o taxă vamală de 15% pentru produsele europene exportate peste Atlantic.

Chiar dacă guvernul german a primit vestea cu mare bucurie, industria auto și alte sectoare din economie privesc decizia cu scepticism, relatează AFP.

Friedrich Merz a declarat că înțelegerea obținută „evită o escaladare inutilă a relaţiilor comerciale transatlantice”. De asemenea, el a mai spus că „am reuşit să ne păstrăm interesele fundamentale, chiar dacă mi-aş fi dorit mai multe facilităţi în comerţul transatlantic”.

Cancelarul german a mai zis că pentru industria auto, „unde taxele vamale actuale, care se ridică la 27,5%, vor fi aproape înjumătăţite, ajungând la 15%”, acest pas este vital.

„Tocmai în acest domeniu, reducerea rapidă a taxelor vamale are o importanţă capitală”, a mai spus el.

Industria auto, alături de sectoarele chimic și al utilajelor, este foarte dependentă de piața americană. Reprezentanții acestor domenii se tem de efectele reale ale acordului.

BDI, federația industriei germane, spune că trebuie să fie atenți asupra „repercusiunilor negative considerabile”.

Lipsa unei înțelegeri privind exporturile de oțel și aluminiu este descrisă drept o lovitură în plus. Exporturile europene de oțel către Statele Unite sunt deja taxate cu 50%.

Ursula von der Leyen a transmis că s-a ajuns, în cele din urmă, la un compromis cu Donald Trump.

„Între noi, taxele vamale vor fi reduse şi va fi instituit un sistem de cote”, a declarat ea. Pe de altă parte, președintele american a afirmat că lucrurile vor rămâne „aşa cum sunt”.

Federația industriei chimice, VCI, consideră taxele de 15% exagerate.

„Când te aştepţi la un uragan, te bucuri de o simplă furtună. S-a evitat o nouă escaladare. Cu toate acestea, preţul de plătit este ridicat pentru ambele părţi”, a transmis organizația.

Federaţia Germană a Comerţului Exterior a descris înțelegerea ca fiind un „compromis dureros” și a avertizat că nivelul suprataxelor ar putea deveni o „ameninţare existenţială” pentru numeroase firme.

Italia așteaptă noi detalii

Roma a adoptat o atitudine similară privind acest acord cu cea a Berlinului.

Italia declară că acordul previne un conflict comercial, dar preferă să nu tragă concluzii înainte de a analiza totul în detaliu.

„Acordul dintre UE şi Statele Unite pune capăt unei perioade de incertitudine şi evită un război comercial. Vom examina toate detaliile”, a spus Antonio Tajani, ministrul italian de externe.

„Consider că este pozitiv faptul că s-a ajuns la un acord, dar până nu văd detaliile, nu pot formula o concluzie mai bună”, a declarat premierul Giorgia Meloni, aflată în Etiopia la un summit ONU.

Reacții dure vin din Franța

Franța a oferit cele mai puternice critici. Partidele de opoziție, atât de stânga, cât și de dreapta, au condamnat acest nou acord. Ele au acuzat pierderi majore pentru suveranitatea țării.

Marine Le Pen a numit acordul „un fiasco politic, economic şi moral”.

„Comisia (Europeană) a acceptat clauze asimetrice pe care Franţa, dacă ar fi fost guvernată de un executiv patriotic, nu le-ar fi acceptat niciodată. Gaze în valoare de sute de miliarde de euro, precum şi arme, vor trebui importate în fiecare an din Statele Unite”, a spus Marine le Pen, lidera Rassemblement National.

Ea a anunțat că urmează o „capitulare pentru industria franceză şi pentru suveranitatea energetică şi militară” a țării odată cu adoptarea acestui acord.

Jean-Luc Mélenchon a avut o reacție la fel de tranșantă la adresa acestui acord.

„Totul a fost cedat lui Trump”, a declarat acesta.

„Tarife, achiziţii obligatorii, o taxă de 5% din PIB: liberalismul, concurenţa liberă şi nedistorsionată şi celelalte reguli ale Tratatului de la Lisabona sunt o glumă proastă”, a continuat politicianul francez.

El a cerut o „alegere a insubordonării faţă de Imperiu şi nealiniere” ca „singura alternativă posibilă”.