China cenzurează relatările despre violențe și accidente grave

În ultimele luni, autoritățile chineze au limitat tot mai vizibil accesul publicului la informații privind atacurile violente și accidentele cu victime multiple, în special cele care implică copii sau locuri sensibile precum școlile. Cazurile sunt adesea comunicate sumar, cu întârziere sau deloc, iar detaliile esențiale sunt eliminate din relatările oficiale și din spațiul online.
La sfârșitul lunii trecute, un incident grav a avut loc în apropierea unei școli primare dintr-un cartier periferic al Beijingului, unde o mașină a lovit mai mulți copii. Potrivit presei chineze, citată de AP News, autoritățile au emis un comunicat sec, în care spuneau că „un șofer de 35 de ani a lovit pietoni din cauza unei manevre necorespunzătoare”, fără a menționa că era vorba despre copii sau proximitatea unei școli. Imaginile cu victime întinse pe carosabil au fost eliminate rapid de pe internet.
Cazurile grave dispar din spațiul public
„Avem nevoie de adevăr”, scria un utilizator pe Weibo, una dintre principalele platforme de socializare din China, comparabilă cu X (fostul Twitter).
Această abordare cenzurată a devenit regulă după un atac deosebit de grav din noiembrie 2024, în care 35 de persoane au murit în Zhuhai. În acel caz, autoritățile au indicat că șoferul era furios din cauza unui proces de divorț. După incident, președintele Xi Jinping a ordonat măsuri stricte pentru prevenirea atacurilor similare.
De atunci, mai multe incidente asemănătoare au fost raportate inițial online, dar ulterior șterse sau ignorate de presa oficială. La începutul lunii mai, în orașul Tengzhou, o mașină a intrat într-o stație de autobuz. Timp de două zile, autoritățile nu au oferit nicio informație. Mult mai târziu, presa de stat a precizat că șase persoane au murit și că șoferul era în stare de ebrietate.
Cenzura subminează legitimitatea statului, spun experții
„Dacă astfel de precedente se repetă, iar guvernele locale urmează acest model, regulile privind transparența informațiilor riscă să fie grav afectate”, a avertizat Hu Xijin, fost redactor-șef al unui ziar de stat, într-o postare pe rețelele sociale.
Potrivit profesoarei Jennifer Pan de la Universitatea Stanford, specializată în cenzura politică și manipularea informației, autoritățile locale încearcă adesea să ascundă incidentele care le-ar putea afecta imaginea. „Când subiectul captează atenția în ciuda cenzurii locale, conducerea centrală ar trebui să aibă interesul să răspundă pentru a-și păstra legitimitatea”, a explicat ea într-un răspuns prin e-mail.
La finalul lui iunie, alte postări apărute pe rețele sociale indicau că mai mulți copii au fost loviți de o mașină în districtul Miyun, la nord de Beijing. Publicația Caixin a confirmat că un spital din zonă trata victime minore, dar până în prezent autoritățile nu au emis nicio declarație.