ONU aprobă o misiune de securitate în Haiti pentru a lupta cu bandele înarmate

Consiliul format din 15 membri a adoptat o rezoluţie, redactată de SUA şi Ecuador, care autorizează aşa-numita misiune multinaţională de sprijinire a securităţii „să ia toate măsurile necesare”, potrivit Reuters.

China şi Rusia s-au abţinut de la vot, temându-se să autorizeze utilizarea generalizată a forţei în temeiul capitolului 7 din Carta fondatoare a ONU. Ceilalţi 13 membri au votat pentru.

„Mai mult decât un simplu vot, aceasta este de fapt o expresie a solidarităţii cu o populaţie aflată în suferinţă. Este o licărire de speranţă pentru poporul care suferă de prea mult timp”, a declarat ministrul haitian de Externe, Jean Victor Geneus în faţa Consiliului ONU.

Consiliul de Securitate a extins un embargo asupra armelor astfel încât acesta să vizeze toate bandele din Haiti.

Răspunsul la cererea de ajutor a Haiti a fost întârziat deoarece nu a fost găsită o ţară dispusă să conducă misiunea. Kenya a acceptat în iulie să trimită 1.000 de poliţişti, fiind urmată de Bahamas cu 150 de persoane şi de Jamaica şi Antigua şi Barbuda.

Forţele de menţinere a păcii ale ONU au fost desfăşurate în Haiti în 2004, după ce o rebeliune a dus la înlăturarea şi exilarea preşedintelui de atunci Jean-Bertrand Aristide. Trupele de menţinere a păcii au plecat în 2017 şi au fost înlocuite de poliţia ONU, care a plecat în 2019.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].