Consiliul de Securitate al ONU va vota vineri dacă primeşte Palestina în organizaţie

Consiliul de Securitate, format din 15 membri, urmează să voteze vineri un proiect de rezoluţie care recomandă Adunării Generale a ONU, formată din 193 de membri, ca “statul Palestina să fie admis ca membru al Naţiunilor Unite”, potrivit diplomaţilor citaţi de Reuters.

Pentru a fi adoptată, o rezoluţie a Consiliului are nevoie de cel puţin nouă voturi favorabile şi de niciun veto din partea Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei, Rusiei sau Chinei. Diplomaţii spun că măsura ar putea avea sprijinul a până la 13 membri ai consiliului, ceea ce ar forţa SUA să îşi folosească dreptul de veto.

Algeria, membră a Consiliului, care a înaintat proiectul de rezoluţie, solicitase un vot pentru joi după-amiază, pentru a coincide cu o reuniune a Consiliului de Securitate privind Orientul Mijlociu, la care urmează să participe mai mulţi miniştri.

Statele Unite au declarat că înfiinţarea unui stat palestinian independent ar trebui să aibă loc prin negocieri directe între părţi şi nu la Organizaţia Naţiunilor Unite.

“Nu considerăm că a face o rezoluţie în Consiliul de Securitate ne va duce neapărat într-un loc în care să putem găsi … o soluţie cu două state care să meargă mai departe”, a declarat miercuri ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Palestinienii sunt în prezent un stat observator, o recunoaştere de facto a statutului de stat care a fost acordată de Adunarea Generală a ONU în 2012. Dar o cerere pentru a deveni membru cu drepturi depline al ONU trebuie să fie aprobată de Consiliul de Securitate şi apoi de cel puţin două treimi din Adunarea Generală.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].