Liderii mondiali îndeamnă la calm după atacurile care au depăşit o importantă linie roşie care, timp de decenii, au împiedicat Orientul Mijlociu să ajungă la un conflict regional major

Existată speranţe că atacul israelian împotriva unei baze aeriene din apropierea oraşului Isfahan a fost suficient de limitată pentru a limita ameninţarea unui răspuns iranian mai mare şi a unei spirale necontrolate de violenţă între o putere nucleară şi un stat cu capacitatea de a dezvolta rapid arme nucleare, relatează The Guardian.

 

Potrivit ministrului italian de externe, Antonio Tajani, SUA au declarat la reuniunea miniştrilor de externe ai G7 de la Capri că au primit informaţii “de ultim moment” de la Israel despre o acţiune cu drone în Iran. Canalul de ştiri israelian N12 a relatat că Israelul a lovit, de asemenea, ţinte în Irak şi Siria, iar în ambele ţări au fost raportate explozii.

 

Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat că atacuş asupra Isfahanului a implicat drone şi că nu a provocat daune sau victime.

 

“Susţinătorii mediatici ai regimului sionist, într-un efort disperat, au încercat să facă din înfrângerea lor o victorie, în timp ce dronele miniaturale doborâte nu au provocat daune sau victime”, a declarat Amirabdollahian în faţa trimişilor naţiunilor musulmane în timpul unei vizite la ONU la New York, potrivit presei iraniene. Teheranul a precizat că nu are un plan “imediat” de represalii.

 

“Ne-am angajat faţă de securitatea Israelului”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, în cadrul reuniunii G7. “Ne-am angajat, de asemenea, să de-escaladăm situaţia”.

 

Blinken a adăugat că, în pofida confruntării, SUA au rămas “intens concentrată pe Gaza”, unde cel puţin 34.000 de palestinieni au fost ucişi în războiul Israelului împotriva Hamas şi mai bine de un milion de persoane au fost forţate să îşi părăsească locuinţele.

 

Oficialii americani şi europeni s-au arătat îngrijoraţi de faptul că ruperea tabuului privind atacurile directe între cele două puteri a lăsat regiunea într-o poziţie precară în lunile şi anii următori, în condiţiile în care Israelul intenţionează să îşi continue campania în Gaza, adâncind dezastrul umanitar din această zonă, şi luând în considerare în mod deschis un război în Liban cu Hezbollah, un aliat apropiat al Iranului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].