Europa îşi va deteriora economia dacă va intra într-o “cursă a subvenţiilor” cu SUA şi China, avertizează FMI

Încercarea de a copia legea americană de reducere a inflaţiei (IRA), un pachet care include 369 de miliarde de dolari de subvenţii şi credite fiscale pentru tehnologii curate, ar reduce cu 0,6% produsul intern brut al UE, a transmis FMI în cel mai recent raport European Economic Outlook publicat vineri.

Însă reducerea cu 10% a costului barierelor comerciale interne ale UE ar stimula creşterea pe termen lung a regiunii cu 7 puncte procentuale, a estimat Fondul.

Fiind o economie foarte deschisă, sfatul nostru numărul unu pentru Europa este să nu devină protecţionistă“, a declarat Alfred Kammer, directorul european al FMI, pentru Financial Times. “Protecţionismul va fi dăunător la nivel global, iar o cursă a subvenţiilor nu este în interesul Europei“.

Uniunea Europeană nu a propus o schemă similară cu IRA în SUA. Cu toate acestea, Bruxelles-ul a suspendat multe dintre normele sale privind ajutoarele de stat după pandemia de coronavirus, iar anul trecut a deschis calea pentru ca ţările să ofere subvenţii egale cu cele disponibile pentru proiectele de energie verde din alte părţi.

FMI a declarat că subvenţiile care distorsionează comerţul în UE au crescut cu două treimi în 2021-2023, comparativ cu cei trei ani anteriori.

“Există întotdeauna o tendinţă de a căuta să ajute campionii naţionali”, a spus Kammer. “Dar aceasta duce la o alocare greşită a capitalului dacă favorizaţi o companie în detrimentul altora”.

Raportul fondului vine în contextul în care liderii europeni sunt îngrijoraţi de modul în care economia regiunii, axată pe comerţ, este presată de tensiunile tot mai mari dintre SUA şi China.

“Alte regiuni nu mai respectă regulile şi elaborează în mod activ politici pentru a-şi îmbunătăţi poziţia competitivă”, a avertizat într-un discurs susţinut săptămâna aceasta Mario Draghi, fost prim-ministru italian şi fost preşedinte al Băncii Centrale Europene.

Liderii UE au discutat, în cadrul unui summit desfăşurat săptămâna aceasta la Bruxelles, despre modalităţi de stimulare a investiţiilor şi a creşterii economice, inclusiv prin aprofundarea integrării pieţelor financiare din regiune şi prin centralizarea supravegherii. Însă propunerile au eşuat după o opoziţie semnificativă din partea ţărilor mai mici.

FMI a estimat că PIB-ul SUA va creşte cu 2,7% în acest an, de peste trei ori mai mult decât creşterea de 0,8% prevăzută pentru zona euro. Fondul a afirmat că Statele Unite vor continua să fie mai performante şi în 2025, cu o creştere de 1,9%, faţă de 1,5% în zona euro. Anul trecut, zona euro a înregistrat o creştere de 0,5%, în timp ce economia SUA a crescut cu 2,5%.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].