Veşti bune. Preţurile alimentelor la nivel mondial ar urma să scadă în acest an – Oxford Economics. Recoltele abundente duc la scăderea preţurilor pentru grău şi porumb, produse vitale

Este posibil ca preţurile în creştere ale alimentelor din întreaga lume să atingă în sfârşit un prag minim în acest an.

 

Potrivit Oxford Economics, se preconizează că preţurile globale ale alimentelor vor scădea în 2024, oferind o oarecare uşurare pentru cumpărători.

 

“Prognoza noastră de bază este ca preţurile mondiale la produsele alimentare de bază să înregistreze un declin anual în acest an, reducând presiunea asupra preţurilor”, a scris firma de consultanţă economică într-o notă recentă.

 

Principala forţă motrice este “oferta abundentă” pentru multe culturi importante, în special pentru grâu şi porumb.

 

Recoltele abundente din ultimele luni pentru ambele culturi de bază au dus la o scădere constantă a preţurilor. Contractele futures pentru grâu au scăzut cu aproape 10% de la începutul anului până în prezent, în timp ce contractele futures pentru porumb au pierdut aproximativ 6% în aceeaşi perioadă, potrivit datelor FactSet.

 

Fermierii au accelerat producţia atât de grâu, cât şi de porumb boabe, ca urmare a creşterii preţurilor după ce Rusia a început invazia Ucrainei în 2022.

 

Ca urmare, recoltele globale de porumb pentru anul de comercializare care se va încheia în luna august a acestui an vor atinge probabil niveluri record, potrivit analizei Oxford. Recoltele de grâu sunt, de asemenea, prognozate să vină la un nivel ridicat, deşi uşor mai mici decât nivelul record din anul de comercializare 2022-2023, se arată în raportul Oxford.

Războiul dintre Rusia şi Ucraina

Presiunile asupra ofertei de cereale din Rusia şi Ucraina s-au atenuat, de asemenea,.

 

În pofida colapsului iniţiativei “Black Sea Grain” din iulie anul trecut, exporturile agricole ucrainene au rezistat bine, a scris economistul principal al Oxford Economics, Kiran Ahmed.

 

Preţurile mondiale ale alimentelor au înregistrat o scădere de 9% în 2023, potrivit Băncii Mondiale. În mod similar, indicele preţurilor la nivel mondial al Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie a atins un minim al ultimilor trei ani în februarie, dar a înregistrat o uşoară revenire în martie, susţinută de creşterile pentru produsele lactate, carne şi uleiuri vegetale. 

 

“Ne aşteptăm ca preţurile să scadă cu încă 5,6% în acest an, înainte de a se redresa pe bază anuală în 2025”, a declarat Ahmed.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].