Economia Germaniei dă semne de revenire, chiar dacă problemele industriei persistă. Analiştii cred că motorul Europei a evitat recesiunea

Datele din această săptămână au indicat că redresarea incipientă a celei mai mari economii europene capătă amploare, în special în sectoarele serviciilor, cum ar fi turismul şi ospitalitatea. Atmosfera în rândul întreprinderilor se îmbunătăţeşte pe măsură ce creşte încrederea că recesiunea anticipată în iarnă a fost, de fapt, evitată, relatează Bloomberg.

Chiar dacă fabricile rămân împotmolite, semnele revenirii economice sunt binevenite în zona euro, unde Berlinul a fost principalul motor de creştere înainte de a fi transformat în bolnavul Europei din cauza creşterii costurilor energetice şi a cererii chinezeşti în declin.

Formaţiunile politice tradiţionale ar putea beneficia, de asemenea, de pe urma creşterii salariilor, a scăderii inflaţiei şi de pe urma unor reduceri preconizate ale ratelor dobânzilor, ceea ce ar putea contribui la atenuarea atractivităţii partidului de extremă dreapta AfD, al cărui sprijin a crescut în ultimii ani.

“Consumatorii sunt ceva mai siguri de evoluţii şi sunt bucuroşi să cheltuiască ceva mai mult”, a declarat Anja Heimann, economist la HSBC. Dar, cu industria prelucrătoare încă în urmă, “nu ne aşteptăm cu adevărat la o redresare puternică în Germania, deoarece industria are o pondere atât de importantă în creşterea generală”.

Un verdict iniţial privind produsul intern brut pentru primul trimestru este aşteptat marţi de Destatis, Bundesbank inversând recent un anunţ anterior la contracţie pentru a prezice acum o creştere, deşi modestă. 

Acest punct de vedere se potriveşte cu cel al economiştilor intervievaţi de Bloomberg, care estimează o creştere de 0,1% a PIB-ului în primul trimestru al acestui an, o creştere de 0,1% în T2, 0,2% în T3 şi 0,3% în T4.

Încrederea reînnoită vine pe fondul temperării inflaţiei, care a scăzut la 2,3% de la un vârf de 11,6%. Această tendinţă este reflectată în întreaga regiune, ceea ce a determinat Banca Centrală Europeană să prevadă o primă reducere a ratei dobânzii pentru luna iunie, după o serie de creşteri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].