Macron este pregătit să „deschidă dezbaterea” asupra unei apărări europene care să includă arme nucleare

“Sunt pregătit să deschid această dezbatere care trebuie să includă apărarea antirachetă, capacităţile cu rază lungă de acţiune şi armele nucleare pentru cei care le au sau care găzduiesc armament nuclear american”, a declarat preşedintele francez într-un interviu acordat ziarului EBRA.

“Să punem totul pe masă şi să vedem ce ne protejează cu adevărat într-un mod credibil”, a adăugat el.

Franţa “îşi va menţine specificitatea, dar este gata să contribuie mai mult la apărarea Europei”.

Interviul a fost realizat vineri, în timpul unei vizite la Strasbourg.

După retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Franţa este singurul membru al blocului comunitar care deţine propriile arme nucleare.

Într-un discurs ţinut joi în faţa studenţilor de la Universitatea Sorbona din Paris, Macron a avertizat că Europa se confruntă cu o ameninţare existenţială din partea Rusiei.

El a făcut apel la continent să adopte o strategie de apărare “credibilă”, mai puţin dependentă de Statele Unite.

“A fi credibil înseamnă şi a avea rachete cu rază lungă de acţiune pentru a-i descuraja pe ruşi. Şi mai sunt şi armele nucleare: Doctrina Franţei este că le putem folosi atunci când interesele noastre vitale sunt ameninţate”, a adăugat el.

“Am spus deja că există o dimensiune europeană a acestor interese vitale”.

Construirea unei politici europene comune de apărare a fost de mult timp un obiectiv al Franţei, dar s-a confruntat cu opoziţia altor ţări UE care consideră că umbrela NATO este mai fiabilă.

Cu toate acestea, invazia Rusiei în Ucraina şi posibila revenire a izolaţionistului Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite au reînnoit apelurile pentru o mai mare autonomie europeană în materie de apărare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].