COMENTARIU Lelia Munteanu: Ţară Minunată!

“Eretz Nehederet” – Ţară Minunată (foto) este… Grupul Divertis al israelienilor, cu emisiuni saptămânale de satiră politică pe Canal 12. Actori cu toţii, imitatori excepţional de talentaţi. Transcriu unul dintre  recente scheciuri. Sus, în stânga ecranului, sub steaguri (cel negru e al demonstranţilor care în perioada martie 2020-iunie 2021 pichetau reşedintele premierului), stă scris titlul: „Despre moştenirea lui Netanyahu” şi nu se referă la ce a primit (acestea sunt consemnate în dosarele penale), ci la ce lasă în urmă după războiul din Gaza. 

VOCEA CRAINICEI TV (Yonit Levi, de la Canal 12, care relatează despre ostateci, n.m): … Cu cât trece timpul…

Bibi Netanyahu închide televizorul. Dă să-şi aprindă un trabuc. Cineva îi întinde o brichetă.

BIBI (şocat): Ce cauţi aici?!… Aoleo, Golda, cum ai ajuns aici?!

Golda Meir (1898-1978), mare om de stat, premier al Israelului în octombrie 1973, când – în ziua celei mai importante sărbători din calendarul iudaic, Yom Kippur – o coaliţie a statelor arabe, condusă de Egipt şi Siria, a declanşat un război de două săptămâni şi cinci zile, câştigat de israelieni.

GOLDA: N-a fost uşor să te găsesc. Daţi-ar Dumnezeu sănătate, în câte case locuieşti? (Aluzie la multipelele reşedintele ale lui Bibi, toate întreţinute din bani de la Buget, n.m.). Eu am condus o ţară dintr-o bucătărioară… (Celebrul “cabinet” al Goldei, n.m.).

BIBI: Eu nu intru în bucătărie, pentru că noi avem un bucătar privat, un chef… Poţi să îmi spui ce cauţi aici?

GOLDA: Am venit să-ţi mulţumesc din toată inima. N-am cuvinte să-şi spun cât de încântată sunt de time!

BIBI: Multumesc, multumesc. În sfârşit, apreciază cineva.

GOLDA: Nu, mamale (în româneşte s-ar putea traduce prin “mămică”). Datorită ţie, în sfârşit, după 50 de ani, eşecul meu nu e mai e cel mai mare eşec din istorie.

BIBI: Ceee? Până acolo s-a auzit?

GOLDA: Hai să zicem că au ajuns câţiva oameni… Tu chiar ai troznit-o în octombrie! Bravo ţie! Hai să sărbătorim! Dă-mi şi mie un fum din “pironul” tău extra large!

BIBI (preocupat de ce i-a spus mai devreme Golda în legătură cu eşecul): Ştii că nu s-a terminat încă. Mă scot eu cumva. Deşi cifrele sunt foarte rele…

GOLDA: Da, şi la mine au fost foarte mulţi morţi.

BIBI: Eu vorbeam despre sondaje! O să mă descurc, o să dau vina pe Armată…

GOLDAŞ Am încercat. N-o să meargă…

BIBI: Nici o problemă, nici o problemă. Dau atunci vina pe serviciile de informaţii.

GOLDA: I’ve been there! Try that!

BIBI: Atunci, pe demonstranţi. Ei sunt vinovaţi!

GOLDA: Evident. Doar demonstranţii au spus că ne conduci spre o catastrofă şi catastrofa chiar a venit! Iar tu, supposed to be al şaselea cel mai deştept om din lume… (Referire la o cercetare realizată în 2011 de website-ul american Business Insider. Bibi era, de fapt, pe locul 7 într-un top 19 cu cele mai inteligente personalităţi din lume, n.m.).

BIBI: Nu zău! Ce ţară mai e şi asta? Pentru o singură catastrofă naţională fără precedent vor să dea jos un om?!

GOLDA: Stai fără grijă, vei fi amintit şi pentru alte lucururi… Ai cumva nişte pantofi mai deosebiţi? (Ridică un picior pe masă): Din ăştia, de pildă?

BIBI: N-am voie cu pantofi în casă. (Aluzie la autoritatea soţiei sale, Sarah, despre care mulţi cred că l-ar ţine sub papuc, n.m.). 

GOLDA: Ai cumva vreun slogan, vreo propoziţie mai deşteaptă? Ok, am înţeles – formulare nefericită. (În ivrit, mishpat înseamnă şi propoziţie, dar şi process penal, n.m.). Poate ai o zicere mai deosebită…

BIBI: Da. Cei de stânga au uitat să fie evrei! (Netanyahu a făcut acest reproş Opoziţiei, n.m.). Nu va fi nimic, pentru că n-a fost nimic! (Celebra replică rostită după o înfăţişare în procesele sale penale, n.m.). Acrituri! (Apelativ aruncat de curând Opoziţiei, n.m.).

GOLDA: M-am referit la ceva c ear spune un conducător al poporului israelian. Aşa cum i-am spus eu lui Biden: Arma noastră secretă e că nu avem unde să pecăm! (Replică istorică adresată de Golda Meir, în 1973, senatorului de atunci Joe Biden, n.m.).

BIBI: Asta e şi arma mea secretă.

GOLDA: Bine. Nu-i nimic. Aşteaptă 50 de ani şi oamenii vor ierta cât de cât. O să facă despre tine un film (trimitere la filmul lui Guy Nattiv din 2023, cu Helen Mirren în rolul principal, n.m.). Sau o să deschidă o tonetă de îngheţată (aluzie la lanţul de magazine de îngheţată Golda, numit după patroana afacerii, fără legătură cu Golda Meir, n.m). Sau o malaberie (malabi – în ivrit, muhalebi – în arabă, o budincă foarte populară în Orientul Mijlociu, n.m.). O să deschidă o malaberie cu numele tău….

BIBI: Ce malaberie?

GOLDA: Malabibi…. 50 de sucursale – gândeşte-te, e deja o moştenire. (Se întoarce să recupereze bricheta pe care i-a şterpelit-o Bibi): Şi dă-mi înapoi bricheta… Nici măcar de asta nu mai eşti bun.

 

[embedded content]

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].