Raport Human Rights Watch: armata rusă a executat soldaţi ucraineni care se predau

Rusia nu respectă legile scrise ale războiului, spune o organizaţie internaţională.

„De la invadarea Ucrainei de către Rusia, forţele sale au comis multe crime de război odioase”, a declarat directorul asociat al HRW, Belkis Wille.

„Execuţia sumară sau uciderea soldaţilor ucraineni predaţi şi răniţi, ucişi cu sânge rece cu arme de foc, este interzisă în mod expres de dreptul internaţional umanitar este de asemenea inclus în această practică ruşinoasă”, clarifică oficialul.

Human Rights Watch a investigat trei cazuri de execuţii sumare a cel puţin 12 soldaţi ucraineni, analizând filmările cu drone postate pe reţelele de socializare pe 2, 27 decembrie şi 25 februarie 2024.

În aceste cazuri, soldaţii au demonstrat intenţia clară de a se preda şi, nemaifiind parte la ostilităţi, erau considerate acţiuni în afara luptei, în conformitate cu dreptul internaţional umanitar şi cu legile războiului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].