Bill May e pe cale să devină primul bărbat în înotul sincron olimpic

Până în acest an, înotul artistic, noua denumire a înotului sincron, a fost un domeniu exclusiv feminin. Dacă va ajunge printre cei opt finalişti atunci când echipa va fi redusă de la cei 12 membri actuali, pe 9 iunie, May îşi va îndeplini visul pe care îl hrăneşte de 35 de ani.

„Să spun că voi merge la Jocurile Olimpice, este ceva aproape inimaginabil, pentru că este ceva ce am crezut că nu voi putea face niciodată în timpul carierei mele”, a declarat el pentru Agenţia France-Presse la baza de pregătire olimpică a echipei de la Eaubonne, în afara Parisului.

May, care s-a apucat de acest sport la vârsta de 10 ani pentru a concura cu sora sa, a primit marea veste chiar înainte de Crăciunul 2022. La începutul carierei sale, May a câştigat în duet la campionatele naţionale din SUA şi a fost numit sportivul anului în înot sincron al SUA în 1998 şi 1999.

Neavând loc pentru bărbaţi la campionatele mondiale de înot sau la Jocurile Olimpice, bărbatul în vârstă de 45 de ani şi-a întrerupt cariera de înotător în 2004, continuând să evolueze în apă pentru Cirque du Soleil. Apoi a venit vestea că bărbaţilor li se va permite să concureze la campionatele mondiale de la Kazan din 2015 şi a ales să revină.

„O voi face, indiferent ce se întâmplă. Nu-mi pasă dacă sunt ultimul. Vreau doar să fiu acolo. Vreau să arăt lumii că bărbaţii ar trebui să fie acceptaţi în sportul de înot artistic.”, a spus el, citat de insidethegames.

La 26 iulie 2015, el a intrat în istorie, devenind primul bărbat care a câştigat aurul la înot artistic la un eveniment major, câştigând medalia la proba tehnică în duet mixt cu partenera sa, Christina Jones. Ei au luat argintul şi în proba liberă, iar May a continuat să câştige medalii la campionatele mondiale de la Budapesta în 2017, Fukuoka în 2023 şi Doha în februarie anul acesta.

A fost o mare oportunitate pentru mine, dar şi pentru a arăta creşterea acestui sport”, a spus el. “A fost, de asemenea, pentru a inspira alţi atleţi de sex masculin sau alţi atleţi care doresc să reprezinte diversitatea în orice sport, să vadă că pot avea un vis şi să lupte pentru acel vis şi că nimic nu îi poate opri”.

La Jocurile Olimpice nu se schimbă membrii echipei pentru cele trei probe. Aceiaşi opt aleşi trebuie să concureze în programele tehnic, liber şi acrobatic în trei seri succesive. Aşadar, întrebarea care se pune la proba din acest weekend este: poate May, în vârstă de 45 de ani să ţină pasul cu coechipierii săi, dintre care următorul cel mai în vârstă este cu 25 de ani mai tânăr decât el?

May şi echipa sa au concurat până acum în Team Technical, vineri, şi s-au clasat pe locul şapte. Ei urmează să concureze sâmbătă la Team Free şi sâmbătă la Acrobatic. Pentru May, va fi cu adevărat un vis devenit realitate dacă va reuşi să se califice şi să evolueze pentru SUA la Paris.

„Aveam 10 ani când am intrat în bazin şi nu m-am uitat niciodată înapoi”, a adăugat el.

„Aşa că aceasta este o oportunitate de o viaţă. La Jocurile Olimpice, veţi vedea un om inclus. Şi vreau ca un mic atlet să spună: „Hei, acela voi fi eu într-o zi””.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].