Apariţia cancerului poate fi asociată cu o dietă nesănătoasă? Descoperirea făcută de oamenii de ştiinţă

Oamenii de ştiinţă implicaţi în această cercetare au folosit modele de şoareci, ţesut uman şi organoizi de sân uman crescuţi în laborator. Rezultatele au arătat că modificările metabolismului glucozei ar putea favoriza dezvoltarea cancerului prin dezactivarea temporară a unei gene care ne protejează de tumori, numită BRCA2, notează Science Alert.

,,Aceste descoperiri sporesc gradul de conştientizare a impactului dietei şi al controlului greutăţii în gestionarea riscurilor de cancer”, spune primul autor al noului studiu, farmacologul oncolog Li Ren Kong de la Institutul de Ştiinţe Oncologice din Singapore.

Studii recente au descoperit că o mutaţie în una dintre cele două gene BRCA2 ale unei celule este implicată în dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer. Interesant este faptul că celulele de şoareci şi de om cu această mutaţie nu prezintă semnele obişnuite de instabilitate genetică observate în celulele cu ambele copii ale genei mutante.

La şoareci, s-a descoperit faptul că doar o copie a BRCA2 este afectată, dar nu pare să cauzeze probleme majore în dezvoltarea organelor sau în repararea ADN-ului în majoritatea ţesuturilor. Cu toate acestea, celulele care au această mutaţie sunt mai vulnerabile la stres, cum ar fi expunerea la toxine de mediu, care, într-un final, provoacă probleme funcţionale, relevă studiul.

Rezultatele în rândul oamenilor

Echipa de cercetători a examinat mai întâi persoanele care au moştenit o copie defectuoasă a genei BRCA2. Ei au descoperit că celulele acestor persoane erau mai sensibile la metilglioxal (MGO), care este produs atunci când celulele descompun glucoza pentru energie.

În afecţiuni precum diabetul, în care nivelurile de MGO sunt ridicate din cauza nivelului ridicat de zahăr din sânge, aceşti compuşi dăunători contribuie la complicaţiile bolii.

Cercetătorii au descoperit că MGO poate dezactiva temporar funcţiile de suprimare a tumorilor ale proteinei BRCA2, ceea ce duce la mutaţii legate de dezvoltarea cancerului. Acest efect a putut fi observat în celulele necanceroase, precum şi în eşantioane de ţesut provenite de la pacienţi, în unele cazuri de cancer de sân uman şi în modele de şoareci de cancer pancreatic.

În general, acest lucru sugerează că modificările metabolismului glucozei pot perturba funcţia BRCA2 prin intermediul MGO, contribuind la dezvoltarea şi progresia cancerului.

Cu toate acestea, valorile mari ale MGO pot fi reglate prin intermediul unei medicaţii corespunzătoare, dar şi adoptând o dietă sănătoasă. ,,Nivelurile ridicate de metilglioxal pot fi de obicei controlate cu medicamente şi o dietă bună, creând căi pentru măsuri proactive împotriva iniţierii cancerului.”

Potrivit cercetătorilor, aceste rezultate ar putea conduce la strategii de prevenire a cancerului sau de detectare timpurie.

Cercetările au fost realizate pe un eşantion mic de ţesut uman, iar rezultatele au fost publicate în revista Cell.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].