Un artist scoţian primeşte prin poştă sute de exemplare din romanul ,,1984″, de Orwell

Unele sunt în stare impecabilă, altele pătate cu ceai, puternic însemnate sau transformate în „opere de artă” cu graffiti.

Fiecare dintre ele a fost donată pentru o expoziţie unică din Jura, insula Hebridean, unde Orwell, aflat într-o sărăcie cruntă şi foarte bolnav, a scris Nineteen Eighty-Four la sfârşitul anilor 1940, pentru a marca publicarea sa în urmă cu 75 de ani, scrie The Guardian.

Hans K Clausen, un sculptor din Edinburgh, colecţionează 1.984 de exemplare ale cărţii pentru a le expune în Jura timp de trei zile, la începutul lunii iunie. Aceasta va fi o expoziţie interactivă, „vie”, în care vizitatorii sunt invitaţi să deschidă şi să citească fiecare volum.

Multe dintre acestea au sosit, adesea cu ştampile poştale şi timbre vamale de peste mări, adresate lui „Winston Smith, prin grija lui Hans K Clausen”.

„Nu consider că proiectul meu de artă este politic”, a declarat Clausen. „Are politică ţesută în el, dar are şi o poveste de dragoste, aşa că mă interesează romanul <Nineteen Eighty-Four> (1984 – n.r.); mă interesează toate straturile. De multe ori, oamenii trec cu vederea romantismul şi dragostea, şi acest om care încearcă să-şi găsească propria umanitate. Se pierde în caracterul de Big Brother al lucrurilor. Aşa că, într-un fel, încerc să fiu artistul imparţial, neutru, invitându-i pe oameni să ia din el ce vor”.

O femeie căsătorită care şi-a spus Julia, după numele iubitei eroului Winston, a trimis o copie personală în memoria primei sale iubiri, un bărbat căsătorit şi el cu altcineva, Winston al ei.

Clausen încă primeşte donaţii şi mai are nevoie de aproximativ 100 de volume pentru a-şi atinge obiectivul.

În schimb, fiecare donator primeşte o insignă în semn de mulţumire.

În micul său atelier din Edinburgh Sculpture Workshop, un volum din Ucraina stă alături de un altul din Rusia, unul în arabă se sprijină pe altul în ebraică, există ediţii chinezeşti în cantoneză şi mandarină. Un altul a sosit din capitala bosniacă Sarajevo, care a dus greul războiului etno-naţionalist din Serbia de acum 30 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].