Războiul din Ucraina, ziua 803. Armata ucraineană a distrus o navă rapidă a Armatei Ruse din Marea Neagră / Moscova pregăteşte o nouă ofensivă / Putin a ordonat exerciţii cu arme nucleare

Rusia a declarat că exerciţiile, care vizează arme nucleare nestrategice care pot fi folosite în situaţii de luptă, sunt un răspuns la “declaraţiile provocatoare” ale oficialilor occidentali, inclusiv ale lui Macron, informează Financial Times.

Preşedintele Franţei a reafirmat săptămâna trecută că nu exclude posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina, în timp ce a avertizat asupra ameninţării pe care invazia Rusiei o reprezintă pentru Europa.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 475.300 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 475.300 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1.040 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.380 de tancuri, 14.213 vehicule blindate de luptă, 16.477 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 12.250 de sisteme de artilerie, 1.057 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 791 de sisteme de apărare aeriană, 349 de avioane, 325 de elicoptere, 9.683 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Rusia mută un batalion al Diviziei 76 Aeropurtate în Kursk

Rusia a redislocat un batalion al Diviziei 76 Aeropurtate în Kursk şi încearcă să strângă îndeajuns de mulţi militari pentru o viitoare operaţiune ofensivă asupra nord-estului Ucrainei şi a oraşului Harkov.

Institutul pentru Studiul Războiului avertizează că Ucraina trebuie să recâştige cât mai curând iniţiativa pe câmpul de luptă, pentru că altfel Moscova va obţine mai multe avantaje în acest an.

Rusia a strâns în jur de 50.000 de militari în Belgorod, Kursk şi Briansk în cadrul grupelor ruse din Nord. De asemenea, divizia a treia de forţe aeropurtate din Regimentul 104 se află în Kursk. Aceşti militari se aflau anterior în Zaporojie, prin februarie şi martie, deci au fost mutaţi din sudul Ucrainei la graniţa rusă cu nord-estul Ucrainei.  Armata rusă ia, se pare, trupe din Districtul militar Leningrad şi le pregăteşte în grupele ruse din nord pentru a lupta în special pe direcţia operaţională Belgorod-Harkov.  Pe lângă trupe, sunt transferate şi echipamente militare în aceste zone.

UPDATE Ucraina a distrus o navă rapidă a Armatei Ruse din Marea Neagră

Ministerul ucrainean al Apărării a distribuit imagini de la un atac cu o dronă maritimă Magura V5 asupra unei nave rapide ruseşti din Crimeea ocupată. Misiunea de luptă a fost condusă de unitatea “Grupul 13” a informaţiilor militare ucrainene în colaborare cu platforma de strângere de fonduri United24, în Golful Vuzka, din apropiere de localitatea Ciornomorske din Crimeea.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Ucrainene, Dmytro Pletenchuk, a declarat anterior că Rusia şi-a retras aproape toate navele majore din porturile din Crimeea ocupată, în urma loviturilor ucrainene reuşite. 

UPDATE 6 morţi şi 35 de răniţi într-un atac cu drone în regiunea Belgorod

Un atac cu drone în regiunea Belgorod din Rusia ar fi ucis şase persoane şi ar fi rănit cel puţin 35, potrivit guvernatorului Viaceslav Gladkov.

Gladkov a declarat că dronele au lovit vehicule care transportau muncitori la o fabrică din apropierea satului Berezovka şi că şase persoane au murit.

Informaţia nu a putut fi verificată în mod independent, iar Ucraina nu comentează de obicei presupusele atacuri pe teritoriul rusesc.

Regiunea Belgorod se învecinează cu regiunile ucrainene Sumî, Harkov şi Lugansk.

Ucraina a doborât peste noapte 12 drone ruseşti

Unităţile ucrainene de apărare aeriană au distrus 12 din cele 13 drone de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopţii, a raportat Forţele Aeriene la 6 mai.

Dronele au fost lansate din regiunea învecinată Kursk din Rusia şi au vizat regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei.

Deşi grupurile mobile de apărare aeriană ale Forţelor Aeriene ucrainene au interceptat dronele deasupra Oblastului Sumy, forţele ruseşti au lovit infrastructura energetică locală din regiune în jurul orei locale de la miezul nopţii.

Oficialii au anunţat ulterior că instalaţiile de infrastructură critice, inclusiv cele de alimentare cu apă şi spitalele, au fost transferate pe energie de rezervă.

Atacurile cu drone sunt un eveniment zilnic în Ucraina, afectând diverse regiuni din ţară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].