Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor trimite reprezentanţi la ceremonie

Marţi are loc ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin pentru cel de-al cincilea mandat în calitate de preşedinte al Rusiei, după ce a câştigat alegerile desfăşurate în luna martie. Noul mandat, cu o durată de şase ani, îi asigură calitatea de preşedinte al Rusiei până în anul 2030.

Alegerile din Rusia din luna martie, care au avut loc la câteva săptămâni după ce principalul său opozant, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare, au fost criticate la nivel internaţional, iar unii oficiali au reacţionat atunci ca fiind un scrutin ilegitim.

Înaintea ceremoniei de marţi, ţările occidentale au exclus, la începutul acestei săptămâni, ca reprezentanţii lor să participe la eveniment, printre acestea aflându-se statele baltice, Cehia, Marea Britanie şi Canada.

,,Noi nu sărbătorim cu [un] agresor. Merită, de asemenea, să reamintim că Putin este căutat pentru crime de război”, a declarat ministrul de externe al Estoniei, Margus Tsakhna, despre decizia ţării sale de a nu participa.

Ce ţări participă la ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin

Potrivit Euractiv, diverşi diplomaţi ai UE din aproximativ 20 de ţări europene au declarat că nu vor trimite reprezentanţi la ceremonia de marţi. Cu toate acestea, Franţa, Slovacia şi Ungaria au anunţat că reprezentanţi ai lor vor fi prezenţi la eveniment.

O sursă diplomatică franceză a declarat, pentru agenţia Reuters, că ,,Franţa va fi reprezentată de ambasadorul său în Rusia”, deşi poziţia preşedintelui Emmanuel Macron în privinţa trimiterii de trupe în Ucraina a devenit mai dură în ultima perioadă.

La ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin la conducerea Rusiei sunt aşteptaţi să participe şi reprezentanţi din Slovacia şi Ungaria. Cele două state europene au menţinut legături cu Moscova şi după debutul invaziei din Ucraina şi nu au declarat o poziţie clară în privinţa războiului.

UE spune ,,nu”

Agenţia Interfax notează faptul că toţi liderii blocului european au fost invitaţi la ceremonia de la Kremlin, însă UE a refuzat invitaţia.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că ,,se opune ca UE să participe la acest eveniment de la Moscova”.

Luni seara târziu, Peter Stano, un purtător de cuvânt al UE, a declarat că ambasadorul blocului în Rusia nu va participa la inaugurare, o poziţie care vizează să fie coordonată între toate statele membre ale blocului, informează Reuters.

,,Ambasadorul nostru UE nu va participa, majoritatea statelor membre nu vor participa, dar câteva state membre vor participa – la nivel de ambasador”, a declarat purtătorul de cuvânt, potrivit sursei citate.

Ceremonia de învestitură a lui Putin în Sala Andreyevsky a Marelui Palat al Kremlinului este programată la ora 12.00, ora Moscovei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].